Ga naar de inhoud
Minder leningen

Basisbeurs terug voor 466.000 studenten (die nu minder lenen)

Eerstejaarsstudenten aan de Universiteit van Utrecht. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman

Vandaag krijgen bijna 466.000 studenten de basisbeurs weer op hun rekening gestort. Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat studenten weer gratis geld van de overheid krijgen. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is 'blij en trots'. Ook is meteen duidelijk dat minder studenten lenen.

Thuiswonende studenten krijgen vandaag 110,30 euro overgemaakt. Studenten die op kamers wonen krijgen 439,20 euro per maand. Dat is inclusief een tijdelijke verhoging met 164,30 euro om de koopkracht van studenten te ondersteunen. Afhankelijk van de inkomens van hun ouders komt daar nog een aanvullende beurs bovenop.

130 miljoen euro

In totaal keert DUO vandaag in totaal bijna 130 miljoen euro uit. "Het maakt mij als minister van alle studenten blij en trots dat dit geld vandaag voor het eerst wordt gestort op al die rekeningen", zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

Begin deze maand bleek dat meer studenten dan verwacht de basisbeurs hadden aangevraagd.

Basisbeurs
Lees ook:
Basisbeurs is terug, meer studenten dan verwacht melden zich ervoor aan

Voor studenten die binnen tien jaar afstuderen, wordt de studiefinanciering omgezet in een gift.

'Bewuster' lenen

Onderzoekers verwachten dat studenten door de terugkomst van de basisbeurs 'bewuster' zijn gaan lenen. DUO meldt vandaag namelijk ook dat het gemiddelde leenbedrag ten opzichte van vorig jaar is gedaald van 677 euro naar 575 euro. Bovendien is het aantal studenten dat leent met 93.000 gedaald.

Bekijk ook: zenuwen als je als eerste van je familie gaat studeren

01:18
Studenten van de Hogeschool van Amsterdam die het programma Tune In volgen, hebben geen gezinsleden met hogeschoolervaring.