Ga naar de inhoud
Onderzoek

Zoon van Taghi en rapper Boef gelinkt aan crimineel platenlabel

Rappers Ismo, Boef en Lijpe poseren met shirts van El Chapo Productions, het platenlabel dat de politie linkt aan de familie Taghi. Dat de rappers weet hadden van criminele invloeden achter het platenlabel, is niet aangetoond. Beeld © El Chapo Productions

De zoon van Ridouan Taghi, die nu vastzit in Dubai, was volgens politiedocumenten betrokken bij een platenlabel waar onder meer rapper Boef nummers uitbracht. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow The Money. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat met het platenlabel drugsgeld is witgewassen.

Het gaat om het platenlabel El Chapo Productions, vernoemd naar een Mexicaanse drugsbaron en in 2016 opgericht in Amsterdam. El Chapo Productions brengt tot 2020 muziek uit van onder meer rappers Boef, Lijpe en Ismo.

Zo maken de drie rappers in 2017 gezamenlijk het nummer 'Wie praat die gaat', een motto in de onderwereld dat verraders worden geliquideerd. De Amsterdamse en Utrechtse onderwereldoorlog is dan nog in volle gang. "Ha, is gewoon Boef man. Lijpe. Ismo. El Chapo Productions! Prrrr", begint het nummer.

'Kijk mijn plan'

Een verband tussen de familie Taghi en El Chapo Productions komt aan het licht dankzij de versleutelde berichtendienst Ennetcom, waarvan de politie in 2017 de code weet te kraken. Ineens kunnen rechercheurs meelezen met 3,6 miljoen berichten die rechtstreeks uit het criminele milieu komen. Volgens de politie maakt de familie van Ridouan Taghi, die zich dan schuilhoudt in Dubai, ook gebruik van Ennetcom.

Op een van de Ennetcom-accounts die de politie toeschrijft aan iemand uit de familie Taghi, wordt duidelijk gesproken over El Chapo Productions. Het bericht is volgens de politie gericht aan Ridouan Taghi en wordt verstuurd op 18 april 2016: "Hahahaha kijk mijn plan. Wij zijn managers ik faissal abdo en jij!! (..) De clip van boef mag niet uit totdat elchapo productie er is dan klaar verdienen wij zeker 100.000 euro minimaal hahaha echt dat zijn mij plannen!!"

De rechercheur die het proces verbaal hierover uitwerkt, legt het bericht als volgt uit: "De afzender bespreekt een plan. De naam "faissal" verwijst vermoedelijk naar Faissal Taghi, de zoon van Ridouan Taghi." Faissal Taghi, geboren in 2000, is op dat moment nog maar 16 jaar oud.

Link met Dubai

Dat El Chapo Productions banden heeft met Dubai, blijkt uit eigen promotiemateriaal dat online verschijnt. Op het Facebookaccount staan foto's van het logo, een leeuwenhoofd. Links ervan staat AMS, rechts ervan staat DXB. Het zijn de vliegveldcodes voor Amsterdam en Dubai.

Boef niet verdacht

Faissal Taghi is in augustus aangehouden in Dubai en zit daar naar verluidt nog gedetineerd. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Het OM verdenkt hem van deelname aan een criminele organisatie die als doel heeft de internationale handel in verdovende middelen, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. Of hij ook wordt verdacht van witwassen via El Chapo Productions is niet bekend.

De eigenaar van El Chapo, Mohamed K., wordt wel verdacht van witwassen. Zijn strafzaak wordt naar verwachting begin 2024 voortgezet.

Rappers Boef, Lijpe en Ismo worden niet verdacht van witwassen. Of zij weet hebben gehad dat El Chapo Productions verbonden lijkt met onderwereldpraktijken, is niet bewezen. Boef wil inhoudelijk niet reageren. RTL Nieuws heeft verschillende pogingen gedaan om in contact te komen met Lijpe en Ismo. Dat contact is niet tot stand gekomen.

Tot in 2019 blijft El Chapo Productions rapnummers uitbrengen, die vaak zijn voorzien van een warme groet, oftewel shoutout, aan het label. Zo begint 'Als de zon schijnt' van Lijpe met de volgende tekst: "We rennen hard tot we verhuizen naar een warme land. Net als me strijders van El Chapo aan de andere kant."

Witwassen

Onderzoek naar de bedrijfsstructuur van El Chapo Productions wijst op criminele inmenging. Het Amsterdamse platenlabel hangt onder twee bv's, waarvan de bovenste wordt bestuurd door de nu 48-jarige Mohamed K. uit Osdorp. De politie beschouwt K. als een drugshandelaar en zakenrelatie van de Taghi's. Hij en zijn broer komen voor in het politieonderzoek 26Dunbar, dat draait om drugshandel en het witwassen van ruim 7,5 miljoen euro.

Verschillende goed ingevoerde bronnen melden aan RTL Nieuws en Follow The Money dat El Chapo Productions deel uitmaakt van de witwasverdenking in 26Dunbar. De nummers en videoclips die het platenlabel uitbracht, zijn dus mogelijk gefinancierd met drugsgeld. Het strafproces tegen Mohamed K. en zijn medeverdachten staat momenteel stil, in afwachting van enkele getuigenverhoren.

'El Chapo, Putin!'

Als in 2017 blijkt dat alle Ennetcomberichten in handen zijn van de politie, stappen criminelen over naar andere versleutelde berichtendiensten zoals Encrochat en Sky ECC. Maar ook die platforms blijken niet bestand tegen de cyberafdeling van de politie, waardoor opnieuw berichten worden gekraakt die de politie toeschrijft aan de familie Taghi.

Taghi's oudste zoon Faissal zou op Sky ECC onder meerdere accountnamen hebben gecommuniceerd. Eén daarvan is Genie. De andere is Putin Chapo. Zijn bijnaam in het criminele milieu luidt Putin. Chapo zou een verwijzing kunnen zijn naar het platenlabel. Het is de reden dat de politie vermoedt dat Faissal Taghi daar aan de touwtjes trekt. Het begin van Boefs nummer Littekens, dat eind 2017 wordt uitgebracht, is in die context opmerkelijk: "Ha, is gewoon Boef man, El Chapo, Putin, raahhh!"

In 2018 krijgt de politie steeds meer aanwijzingen dat Ridouan Taghi achter verschillende onderwereldmoorden zit en zich schuilhoudt in Dubai. De Nederlandse politie is afhankelijk van de Dubai Police om Taghi te laten opsporen en oppakken. Daarover staat op 12 september 2018 een overleg in Dubai gepland.

Maffiabaas
Zie ook
Maffiabaas stuurde per vrachtwagen miljoenen euro's naar Taghi's zoon

Voorafgaand aan dat overleg stuurt de Nederlandse politie informatie naar Dubai die kan leiden naar verblijfplaatsen van Taghi. Volgens een proces verbaal houdt hij zich schuil op twee adressen. Ook schrijft de politie: "Zoons en zwager van Taghi zijn betrokken bij het platenlabel El Chapo Productions. Dit platenlabel heeft in Dubai filmopnames gemaakt waarbij gebruik is gemaakt van een Lamborghini met kenteken [kenteken]."

Het kan bijna niet anders dan dat de politie doelt op de videoclip van Boefs nummer Lauw, dat in 2017 wordt uitgebracht bij El Chapo Productions. Boef stapt daar uit een gehuurde oranje Lamborghini Aventador, rapt voor een privéhelikopter en vaart met jonge vrouwen in een jacht voor de kust van Dubai. Het is een videoclip waarbij kosten noch moeite gespaard lijken.

'Echte criminele ondermijning'

Als het witwassen via platenlabel El Chapo Productions bewezen kan worden, is sprake van echte criminele ondermijning, zegt criminoloog Robby Roks, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Omdat we in dit voorbeeld heel helder de verwevenheid van onderwereld en bovenwereld zien. Als witwassen bewezen wordt verklaard, zie je dat criminelen drugsgeld via een legale structuur, in dit geval een raplabel, een ogenschijnlijk legale herkomst geven."

Hoewel er vaker verbanden zijn tussen rappers en criminaliteit, wil Roks de rapcultuur niet als schuldige aanwijzen. "Dergelijke constructies zien we natuurlijk breder. Denk bijvoorbeeld aan de criminele inmenging in (zaal)voetbalclubs, maar ook in de vorm van investeringen in vastgoed en horeca."

De dwarsverbanden tussen de rapwereld en de criminaliteit zeggen misschien meer over een gedeelde herkomst, aldus de criminoloog. "Het is muziek van de straat, over de straat, en komt voort uit buurten waar we de nodige problemen zien. En laat dat nu ook net de buurten zijn waar we meer dan gemiddeld veel criminaliteit zien. In die zin zijn het meer takken van dezelfde boom."

Schietende pizzakoerier

Er is nog een connectie tussen de rapwereld en de organisatie van Taghi. Al in 2016 brengt Lijpe bij een ander label het nummer Eng uit. In de videoclip is te zien hoe een man, gehuld in een wit camouflagepak, uit het open dak van een auto zwaait met een kalasjnikov-geweer. De figurant wordt later geïdentificeerd. Het blijkt Zakaria A., alias de schietende pizzakoerier, medeverdachte van Ridouan Taghi in het Marengoproces. A. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger Martin Kok.

Ook in het proces 26Dunbar, waarin bestuurder Mohamed K. van El Chapo Productions terechtstaat, is een duidelijke link naar Ridouan Taghi te vinden. De medeverdachte in dat proces, Khalid B. (49), had eerder een appartement aan de Louizalaan in Brussel gehuurd waar Taghi zich schuil zou hebben gehouden.

'Nergens van op de hoogte'

Zowel advocaten in het proces 26Dunbar als het Openbaar Ministerie willen geen commentaar geven gedurende de strafzaak. RTL Nieuws heeft geprobeerd wederhoor te plegen bij Faissal Taghi. Het Openbaar Ministerie zegt dat er zich nog geen advocaat heeft gesteld namens hem. De advocaten van Ridouan Taghi zeggen niet te kunnen reageren.

Ridouan Taghi is in december 2019 gearresteerd in Dubai en verblijft in de gevangenis in Vught. Er is levenslang tegen hem geëist. El Chapo Productions is in 2022 uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel.

Rapper Boef wil niet ingaan op inhoudelijke vragen, zoals de vraag of hij contact heeft gehad met leden van de familie Taghi, of wat zijn shoutout naar Putin precies inhoudt. Zijn management meldt: "Boef is een artiest die jarenlang muziek uitbrengt onder verschillende labels en verder is hij nergens van op de hoogte."