Ga naar de inhoud
Maximale eis

Celstraf en jeugd-tbs geëist voor doodsteken snackbareigenaar Den Haag

Xiao en haar gedode man Wei Chen

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot veertien maanden met jeugd-tbs geëist tegen drie tieners die verdacht worden van het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. Twee meisjes van 15 en 17 en een jongen van 17 worden verdacht van doodslag. Welke straf justitie eist tegen de derde verdachte (17) is nog niet bekend.

De drie tieners worden verdacht van een aanval op het slachtoffer en zijn echtgenote op het Doctor H.E. van Geldererf in de Haagse Houtwijk. Dat gebeurde eind januari. Het echtpaar had net de snackbar afgesloten en was te voet op weg naar huis.

De zitting was gisteren en vandaag achter gesloten deuren, omdat de verdachten minderjarig zijn.

Steekwonden

Volgens justitie begonnen twee meisjes van 15 en 17 uit het niets te slaan en te schoppen. Even later bemoeide ook de 17-jarige broer van het jongste meisje zich ermee. Het 15-jarige meisje zou bij het opstootje een mes hebben getrokken. Het slachtoffer had een steekwond in de borst en twee in de rug. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis.

De politie heeft tijdens het onderzoek gesprekken van en tussen de verdachten afgeluisterd. De officier van justitie noemde het 'ontluisterend en schokkend' hoe deze kinderen praatten over wat er was gebeurd. Volgens een verklaring van justitie wilden de verdachten 'niet veel zeggen' en hebben ze 'nauwelijks meegewerkt'.

Buurt
Lees ook:
Buurt helpt gezin gedode snackbareigenaar: 'Het is zo verdrietig'

De maximale celstraf voor minderjarigen is 24 maanden jeugddetentie, of 12 maanden voor kinderen tot 16 jaar. Jeugdstrafrecht is 'vooral gericht op een succesvolle terugkeer in de maatschappij' van kinderen die strafbare feiten hebben gepleegd, en daarmee dus op een behandeltraject.

Voor het jongste meisje dat gestoken heeft vindt justitie een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel, dat wil zeggen jeugd-tbs, op zijn plaats. In dat geval wordt een kind in een jeugdinstelling behandeld. De termijn daarvoor is maximaal zeven jaar, daarna kan het worden omgezet in een tbs-maatregel voor volwassenen. Ook wil justitie dat zij de maximale termijn van 12 maanden jeugddetentie opgelegd krijgt voor doodslag en openlijke geweldpleging.

Ook tbs tegen broer geëist

Tegen de broer is eveneens jeugd-tbs geëist en een jeugddetentie van 10 maanden. Daar komt wat het OM betreft nog 21 dagen jeugddetentie en 80 uur taakstraf bij. Die waren hem eerder voorwaardelijk opgelegd voor een andere zaak, namelijk vier diefstallen van telefoons.

De derde verdachte, het 17-jarige meisje, hangt veertien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs boven het hoofd. Zij staat op een later tijdstip, in januari 2024, ook nog terecht voor een andere zaak. In september 2022 zou ze de ex van haar moeder hebben neergestoken.

De dood van de snackbarhouder zorgde voor veel beroering in de buurt. Honderden mensen liepen mee in een stille tocht. Ook werd een inzamelingsactie voor het gezin van de snackbareigenaar gestart. Hiermee is meer dan 110.000 euro opgehaald.

Minderjarige
Lees ook:
Minderjarige verdachten steekpartij Den Haag blijven in cel, inspectie bekijkt melding