Ga naar de inhoud
Algemene Politieke Beschouwingen

Rutte is nu aan zet: 'Wil toch politieke erfenis nalaten'

Demissionair premier Mark Rutte gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Vandaag moet demissionair premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen de plannen van zijn kabinet voor volgend jaar verdedigen. Rutte noemt het een 'goed pakket'.

Volg
Kijk mee:
Volg hier het belangrijkste politieke debat van het jaar

Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting aan te passen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

Ruimte voor aanpassingen

Gisteren, de eerste dag van de beschouwingen, werd duidelijk dat vrijwel alle partijen meer willen doen: ofwel voor de armste huishoudens ofwel voor middeninkomens. Maar de plannen lopen nogal uiteen. Hoewel er een meerderheid lijkt voor het tegenhouden van de accijnsverhoging op brandstof, zijn de fracties die dit willen het er nog niet over eens hoe dit moet worden betaald.

Het is de vraag hoeveel ruimte het kabinet ziet voor aanpassingen. Hoe dan ook zal Rutte willen dat elk plan wordt voorzien van een voorstel om het te financieren. Op Prinsjesdag waarschuwde hij bovendien voor eventuele onvoorziene gevolgen van grote aanpassingen.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil begroting verbouwen, maar meerderheden zijn lastig te vinden

Schade voor economie

Hij vreest voor schade aan de economie, bijvoorbeeld als ambitieuze plannen worden betaald door de lasten voor het bedrijfsleven omhoog te gooien.

Vandaag besluit de Tweede Kamer ook welke begrotingen nog behandeld zullen worden voor het verkiezingsreces.

Iedereen
Lees ook:
Iedereen meer salaris, maar minimumloners gaan er meest op vooruit

Politieke erfenis nalaten

Volgens politiek commentator Frits Wester willen veel partijen de miljoenennota 'verbouwen'. "Er zijn inderdaad heel veel wensen, heel veel verlangens. De vraag is natuurlijk: hoe ga je dat met z'n allen betalen?", zegt hij in het RTL Ontbijtnieuws. "Daar schort het aan. Vandaag zul je zien dat partijen elkaar gaan proberen te vinden. Er zal veel overleg zijn in de wandelgangen: 'Als jij nou mijn motie steunt voor de tijdelijke verlaging van de benzineaccijnzen volgend jaar, wil ik jou wel helpen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer, om vooral in de regio de prijzen daarvan laag te houden'. Dat soort uitruiltjes, dat soort dealtjes zul je vandaag volop gaan zien. Maar zoals gezegd, veel wensen, maar ja, dan de portemonnee nog."

De verhoging van het minimumloon is een van de hete hangijzers in de debatten. Volgens Wester is er 'op termijn een mogelijkheid dat te verhogen'. "Dat staat ook in de verschillende verkiezingsprogramma's. De vraag is alleen of dat vandaag al geregeld zal worden voor volgend jaar. Want ook nu geldt weer: waar haal je dat geld precies vandaan? Met een stijging van het minimumloon naar 14 euro per uur volgend jaar moeten ook de uitkeringen en de AOW meestijgen. Dat kost ontzettend veel geld en partijen zijn het niet eens waar je dat geld vandaan moet halen. Haal je dat bij bedrijven weg, of ga je de lasten verhogen. Haal je het weg bij de hoge inkomens? Kortom, ik zie nog niet een meerderheid om dat vandaag al te regelen."

Het is vandaag waarschijnlijk de laatste keer dat Mark Rutte als (nu demissionair) premier de beschouwingen doet. "Hij zal ongetwijfeld even terugkijken op al die jaren", zegt Wester. "Het debat zal vooral tussen de anderen gaan. Ik denk dat hij vandaag ook wel een beetje zijn politieke erfenis wil nalaten. Hij zal de Kamer ook vooral waarschuwen dat er heel veel ruimte is voor alle wensen, maar dat niet alle lasten eenzijdig bij het bedrijfsleven terecht moeten komen, bij de ondernemers. Die VVD-boodschap zal denk ik wel een beetje bij hem doorklinken vandaag."

Bekijk ook - Klaver doet Rutte na: 'Dat stemmetje klopt niet'

01:13
GroenLinks-leider Jesse Klaver had tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de lachers op zijn hand als hij demissionair premier Mark Rutte nadoet. Al vindt Rutte dat het niet helemaal klopt.
Bron: RTL Nieuws