Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

'Integriteitsschendingen': commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland. Beeld © ANP / Marcel Krijgsman

John Berends, de commissaris van de Koning in Gelderland, legt zijn taken tijdelijk neer. Hij ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Vorige week kwam dagblad De Gelderlander naar buiten met het nieuws dat er een angstcultuur heerst bij de provincietop. Dat zou blijken uit gesprekken met ambtenaren.

Lichamelijk grensoverschrijdend gedrag

Berends en enkele naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag in het provinciehuis. Het zou vooral gaan om zaken als schreeuwen, roddelen, pestgedrag en intimidatie.

Daarnaast zou er soms ook sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag.

Grensoverschrijdend
Lees ook
Grensoverschrijdend gedrag in Kamer: roddelen, zwartmaken en discriminatie

Besproken met Hugo de Jonge

In een verklaring op de website van de provincie zegt Berends Provinciale Staten te hebben gevraagd 'een feitenonderzoek in te stellen naar de integriteitsschendingen waarvan ik als commissaris van de Koning word beticht en de dieperliggende achtergronden van de aantijgingen te achterhalen'.

"Ik heb de situatie met de minister van BZK besproken. Hij steunt mijn verzoek tot een onafhankelijk onderzoek en respecteert de stap om hangende het onderzoek mijn taken tijdelijk neer te leggen." Volgens Berends zal demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken op korte termijn een waarnemer aanwijzen.

Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

"Hij heeft de situatie nog eens nader beschouwd en is toen toch tot dit besluit gekomen", zegt de woordvoerder van Berends. Waarom de commissaris nu wel tijdelijk zijn taken neerlegt, kon de woordvoerder niet zeggen.

Annemarie
Lees ook
Annemarie kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag tijdens dansopleiding: 'Altijd angst'