Ga naar de inhoud
Grote toestroom

Groot tekort slaapplekken voor alleenreizende asielkinderen

Een sportdag voor AMV's in Arnhem in augustus, georganiseerd door het COA en stichting People for People. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Het is de komende 2,5 week 'ontzettend spannend' of Nederland genoeg slaapplaatsen heeft voor alleenreizende kinderen die hier asiel willen aanvragen. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken. Hij zegt dagelijks met allerlei burgemeesters te moeten bellen om voldoende bedden te vinden.

Eerder vandaag meldde Unicef dat voor komende nacht al een tekort dreigde, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Van der Burg hebben laten weten dat iedereen vannacht onderdak heeft.

Jonge asielzoekers

Vorig jaar was er ook al een ernstig tekort aan bedden in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Veel nachten sliepen mensen toen op stoelen of in tenten op het terrein. Dat kwam omdat er enerzijds veel asielzoekers naar Nederland komen, en anderzijds de doorstroming naar reguliere asielzoekerscentra in het land stokt. Dat komt weer omdat statushouders, dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, vanwege het woningtekort niet kunnen doorstromen naar eigen woningen.

Ook nu is er weer een forse toename van het aantal asielzoekers, ziet Van der Burg. "September is sowieso de drukste maand." Het grootste probleem is de situatie van alleenreizende minderjarige asielzoekers (amv's), zegt de demissionair staatssecretaris. "De instroom van amv's is echt buitengewoon hoog. Daar zoeken we het meeste plekken voor. En die zijn het moeilijkste te vinden."

Gebrek
Lees ook:
Gebrek opvang minderjarige asielzoekers: geen bed en bescherming dreigt

Voor morgenavond moeten nog voldoende opvangplekken worden geregeld, zei Van der Burg. "Het is nu letterlijk weer dat je 24, 48 uur vooruitkijkt."

De staatssecretaris heeft vandaag tegen het COA gezegd dat bij de verdeling van bedden voorrang moet worden gegeven aan amv's en ouders met kinderen. Asielzoekers zonder kinderen en alleenreizende mannen moeten desnoods op stoelen slapen.

Op 1 oktober gaat een aantal opvanglocaties weer open, omdat het festivalseizoen afloopt. Van der Burg hoopt dat daarmee de huidige druk van de ketel wordt gehaald.

Asielkinderen
Lees ook:
Asielkinderen verhuizen tot wel acht keer per jaar: 'Dit is zó slecht'