Ga naar de inhoud
Oude Pekela

Zoveelste explosie in Groningen: vannacht raak bij nagelstudio en woning

Er is flinke schade aan het pand in Oude Pekela. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Meter

Een nagelstudio in het Groningse dorp Oude Pekela werd vannacht getroffen door een explosie, waarna brand uitbrak. Even verderop, in Winschoten, was er een ontploffing bij een woning. Bezorgde inwoners van die Groningse stad vroegen zich er op een inloopavond nou net af hoe het met de veiligheid zit na een bom bij een kapperszaak een nacht eerder.

De explosie bij de zon- en nagelstudio in Oude Pekela vond gisteravond rond 23.30 uur plaats. De brandweer moest komen om de brand te blussen die uitbrak na de explosie. Er raakte niemand gewond en er zijn geen verdachten aangehouden, meldde de politie vannacht.

In Winschoten, nog geen tien kilometer verderop, ging rond 02.30 uur een explosief af bij een huis aan de Wezellaan. Of er een verband is, is niet duidelijk. 

Drugsconflict

Het gaat om de zoveelste explosies in de regio. Een nacht eerder ontplofte er in Winschoten een explosief bij een kapperszaak. Dat was de tweede ontploffing in een paar dagen tijd in dezelfde straat.

Platteland
Lees ook:
Platteland Groningen kwetsbaar voor criminelen, burgemeesters slaan handen ineen

De eigenaar van de kapperszaak deed in het Dagblad van het Noorden gisteren zijn verhaal. Volgens hem was de explosie het gevolg van een drugsconflict dat al maanden op straat wordt uitgevochten. Hij heeft er persoonlijk niets mee te maken, maar zou wel bevriend zijn met een van de hoofdrolspelers. "Het is in die wereld zo: ben je met hem, dan ben je tegen ons", zegt hij er tegen de krant over. 

Elfde explosie

Volgens RTV Noord was de bom bij de kapperszaak de elfde explosie in Winschoten, Pekela en de stad Groningen in zo'n tien weken tijd. De gemeente Oldambt, waar Winschoten deel van uitmaakt, organiseerde gisteren daarom een inloopavond. 

"Ik woon een paar honderd meter verder dan de kapsalon waar de aanslag was en ik wil gewoon meer weten over m'n veiligheid", zei een van de bewoners. "Ik ben deels gerustgesteld, maar niet helemaal. Al kan dat ook niet. De gemeente kan mij niet garanderen dat dit niet meer gebeurt", vertelde een ander.

De politie onderzoekt of er verband is tussen de geweldsincidenten maar kan daar nog niets over zeggen.

Bekijk ook: bange inwoners in Rotterdam door explosies

01:50
In een Rotterdamse wijk die werd opgeschrikt door explosies maakten bewoners zich dit voorjaar zorgen. "Het is niet meer zo veilig als vroeger."