Ga naar de inhoud
300 mensen

Opvang Ter Apel vol, asielzoekers met bussen naar Amsterdam

Asielzoekers bij Ter Apel (archieffoto) Beeld © ANP / Eva Plevier

Door vertraging bij de registratie van asielzoekers zit de opvang in Ter Apel vol. En ook in Assen, de tweede locatie voor de opvang van nieuwe asielzoekers, is geen ruimte meer. 300 asielzoekers worden daarom met bussen naar Amsterdam-Zuidoost gebracht, waar ze in een leegstaand gebouw worden ondergebracht.

De Amsterdamse wethouder voor Opvang Rutger Groot Wassink schrijft in een brief aan de Amsterdamse raad dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel vorige week vrijdag heeft gevraagd of Amsterdam een zogenoemde voorportaallocatie kon openen. Dat is nodig omdat de druk in Ter Apel en Assen te hoog is. Een voorportaallocatie is een plek waar asielzoekers verblijven die nog niet zijn geregistreerd.

Te weinig capaciteit

Volgens Groot Wassink is er in Ter Apel en Assen te weinig capaciteit om alle asielzoekers te identificeren, waardoor honderden mensen in Ter Apel wachten totdat ze kunnen doorstromen naar andere asielzoekerscentra. Om te voorkomen dat mensen net als vorig jaar buiten moeten slapen, kunnen ze terecht in een gebouw van de overheid in Amsterdam-Zuidoost.

De locatie in Amsterdam is voor vier weken beschikbaar gesteld, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Bekijk ook: September vorig jaar sliepen honderden mensen buiten bij Ter Apel

00:51
"Dit veroorzaakt een hoop ellende. De mensen zijn erg koud, onderkoeld en nat."