Ga naar de inhoud
Opgepakt voor bedreiging

Boze man belt in 16 dagen tijd ruim 800 keer naar alarmnummer 112

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Een 37-jarige man uit het Limburgse Oirsbeek heeft in zestien dagen tijd ruim 800 keer het alarmnummer gebeld. De man is opgepakt en wordt verdacht van bedreiging. 

De man schold en bedreigde centralisten, of zei helemaal niets. Waarom hij het nummer zo vaak belde, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Schelden op en bedreigen van mensen bij 112 is een misdrijf. Er staat een taak- of gevangenisstraf op.

Blokkeren mag niet

"Je zou wellicht denken: het desbetreffende nummer blokkeren en dan ben je ervan af, maar dat is niet toegestaan", zegt de woordvoerder.

112,
Lees ook:
112, huisarts of huisartsenpost? We bellen te vaak onnodig de meldkamer

Vorig jaar werd 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld, in maar liefst 37 procent van de gevallen ging het om misbruik of oneigenlijk gebruik van het alarmnummer. Dat wordt gezien als een zwaar vergrijp, omdat het politie en hulpverleners onnodig werk oplevert. Volgens de politie worden mensen die misbruik maken van het nummer opgespoord.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.