Ga naar de inhoud
Terrorismeverdenking

Opgepakte Nederlander in Spanje op vliegtuig naar huis gezet

Archieffoto Beeld © ANP

De Nederlander die bij twee maanden geleden in Spanje werd opgepakt op verdenking van banden met een terreurgroep, wordt vandaag op het vliegtuig naar Nederland gezet. Dat zegt zijn advocaat. De man wordt in Nederland nergens van verdacht en staat niet op een opsporingslijst.

Volgens zijn advocaat is er nog veel 'onzeker en onduidelijk' over wat er nu gaat gebeuren. 

Op doorreis naar Marokko

De man, die een Marokkaanse achtergrond heeft, was op doorreis naar Marokko toen hij in Spanje werd opgepakt. De Spaanse autoriteiten denken dat de man een link heeft met 'een terreurgroep uit Arnhem', terwijl hij volgens zijn advocaat 'nooit iets van radicaal gedachtegoed heeft gekoesterd of daarbij in de buurt is gekomen'. Ook wordt hij in Nederland nergens van verdacht.

De burgemeesters van Tilburg en Arnhem vroegen  het Openbaar Ministerie in Spanje eerder al om de vrijlating van de man, die eerder in Arnhem woonde. Volgens hen hebben de landelijke politie en het Nederlandse OM laten weten dat de man niet wordt gezocht en niet op een opsporingslijst staat.

Bilel
Lees ook:
Bilel stond onterecht op terreurlijst: 'Het blijft pijnlijk'

Demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz erkende eerder dit jaar dat niet uit te sluiten is dat mensen onterecht op een zogeheten signaleringslijst staan. Ze schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederlandse moslims die onterecht op zo'n lijst staan zelf actie moeten ondernemen om hun naam daarvan af te krijgen.

Kort geding tegen de staat

Morgen dient een kort geding tegen de staat bij de rechtbank in Den Haag. Het doel daarvan was dat de staat tot actie zou worden gedwongen, maar nu is de eis dat Nederland de juiste informatie aanlevert over de man. "Hij moet gewoon nog naar Marokko kunnen", zegt zijn advocaat.

Overigens is niet bekend of de man in Spanje nu overal vanaf is. Hij en zijn advocaat weten niet of daar nog een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.