De juf die werd ontslagen omdat ze volgens haar school stiekem met kinderen naar de Efteling was gegaan, is ontdaan door alle reacties. Volgens haar advocaat worden er veel onwaarheden verteld. Ze gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechter, die instemde met haar ontslag.
Veertien leerlingen van 7 tot 10 jaar van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam zouden dit voorjaar op schoolreisje gaan naar de Space Expo in Noordwijk, maar daar kwamen ze nooit terecht. In plaats daarvan gingen ze naar de Efteling. De school én ouders zouden van niks hebben geweten.
Volgens de vrouw is dat onjuist. Haar advocaat, Diederik van Tellingen, zegt tegen RTL Nieuws dat ze de directeur wel degelijk de optie heeft voorgelegd om naar de Efteling te gaan. "Die vond beide uitjes een goed idee maar zei dat de Efteling waarschijnlijk veel te duur was en dat het misschien tot scheve gezichten bij collega’s zou leiden. Het is niet expliciet verboden."
Verrassing
Samen met een collega-leerkracht, die ook is ontslagen, besloot de juf zelf geld te verzamelen om als verrassing het schoolreisje naar de Efteling te betalen. "Ouders wisten dat niet, maar als ze hadden gevraagd waar het uitje heenging, had ze dat gewoon verteld", beweert advocaat Van Tellingen.
Ook het beeld dat wordt geschetst dat de kinderen niets mochten vertellen, klopt volgens hem niet. Dat ze in de nieuwsbrief een paar dagen later een verslagje maakte van het bezoek aan de Space Expo (dat dus niet had plaatsgevonden) was volgens haar om scheve gezichten bij collega’s te voorkomen. Het uitje lekte even later uit doordat een van de busjes, waarmee ze naar de Efteling waren gereden, op de bewuste dag te hard had gereden in de richting van Kaatsheuvel.
Volgens Van Tellingen vindt de juf dat ze niet handig heeft gehandeld en was het beter geweest als ze de 'verrassing voor de kinderen' wel had gedeeld met de schoolleiding. Ook het stukje in de nieuwsbrief had ze beter niet kunnen schrijven, geeft ze toe.
De school gaf tijdens de rechtszaak aan dat veel leerlingen geen zwemdiploma hebben en dat er in de groep veel potentiële weglopers zitten en kinderen die kunnen verdwalen. De vrouw spreekt de bewering dat de veiligheid van de leerlingen in het geding was tegen. "Er was behalve de twee leerkrachten ook nog een externe begeleider en diens partner mee", zegt Van Tellingen. "Daarbij wordt een beeld geschetst dat die kinderen niets zelf konden, maar ze zijn wel degelijk zelfstandig. Sommigen komen met de metro alleen naar school."
Onaanvaardbaar risico
De arbeidsrechtadvocaat zegt dat er na het uitje een ouderbijeenkomst is geweest. "Ik heb het verslag daarvan gezien. Daarin zie je dat de ouders verdeeld zijn. Sommigen zijn het echt niet eens met het ontslag." Maar de rechter is er duidelijk over dat de vrouw een 'onaanvaardbaar risico heeft genomen, hetgeen tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden', zo staat in het vonnis. 'En dat er niets is gebeurd, doet daar niets aan af.'
De leerkracht vindt dat overdreven en gaat dus in hoger beroep. Ze wil niet meer terug naar dezelfde school, maar wel dat het ontslag op staande voet ongedaan wordt gemaakt, zegt haar advocaat. "Dat vindt ze namelijk onterecht, ook omdat er geen protocollen met regels op de school zouden zijn voor het regelen van schooluitjes."
