Ga naar de inhoud
Bacteriële infectie

Laura verliest al haar ledematen na eten van tilapia in VS

De Amerikaanse Laura in het ziekenhuis. Beeld © GoFundMe

Ze ligt al meer dan een maand in het ziekenhuis en vecht nog altijd voor haar leven: de Amerikaanse Laura Barajas. De 40-jarige vrouw liep een bacteriële infectie op na het eten van tilapia. Deze week werden haar beide armen en benen al geamputeerd.

Laura kocht de tropische zoetwatervis eind juli op een markt in de Amerikaanse stad San Jose. Ze bereidde de vis zoals ze dat wel vaker deed, en at het op. "Ze wist toen niet dat deze simpele daad haar leven voor altijd zou veranderen", schrijft haar goede vriendin en collega op de site van een inzamelingsactie voor haar.

De volgende dag merkte Laura namelijk gelijk dat er iets niet goed was met haar. Ze werd ernstig ziek en in het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze de zeer agressieve bacteriële infectie Vibrio Vulnificus had opgelopen.

In coma

"Haar vingers waren zwart, haar voeten waren zwart, haar onderlip was zwart. Ze had een volledige sepsis en haar nieren faalden", vertelt vriendin Anna Messina aan de Amerikaanse zender News19. Laura werd in kunstmatige coma gebracht en afgelopen woensdag werden haar beide armen en benen dus geamputeerd om haar leven te redden.

Anna: "Het valt ons allemaal heel zwaar. Het is verschrikkelijk. Dit had ons allemaal kunnen overkomen."

Begin deze maand bracht het CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie, een alarmerend bericht naar buiten over recente meldingen van de infectie. Jaarlijks worden ongeveer 150 tot 200 besmettingen gemeld en ongeveer één op de vijf mensen sterft, aldus het CDC. 

Je kan de infectie oplopen door besmet voedsel te eten, zoals Laura deed, of door een snee of tatoeage bloot te stellen aan water waarin de bacterie leeft. Vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is deze bacterie levensgevaarlijk.

Duizenden euro's opgehaald

Anna hoopt dat het met Laura goedkomt en dat mensen het gezin - Laura en haar man Jose hebben een kind van 6 - willen helpen met de 'financiële last waarmee ze nu worden geconfronteerd'. "Ze moeten zich kunnen concentreren op Laura's herstel en er zullen aanpassingen gedaan moeten worden vanwege de nieuwe realiteit." Inmiddels is er al ruim 33.000 euro opgehaald.

Ziekmakende
Lees ook:
Ziekmakende schimmel rukt op, Wageningen Universiteit doet onderzoek