Ga naar de inhoud
En fors minder budget

Nieuwe ronde STAP-budget van start, alleen voor erkende opleidingen

Archieffoto Beeld © iStock

Wie het STAP-budget wil aanvragen, kan dat vanochtend vanaf 10.00 uur doen via het UWV. Wel is het aantal opleidingen en cursussen waarvoor het budget van maximaal 1000 euro kan worden aangevraagd kleiner dan tijdens de vorige rondes. En ook het bedrag dat ter beschikking is gesteld, 'maar' 10 miljoen euro, is nu een stuk lager.

Om te voorkomen dat overheidsgeld wordt gebruikt voor snoepreisjes of opleidingen van te slechte kwaliteit, is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al sinds februari bezig met het aanscherpen van de regels.

Alleen erkende opleidingen

In deze ronde is alleen nog budget aan te vragen voor OCW-erkende opleidingen en cursussen, wat volgens een woordvoerder van het ministerie zoveel betekent als dat het opleidingsbudget alleen nog kan worden besteed bij officiële opleidingsinstituten. "Wijncursussen enzo kunnen niet meer."

"We perken het aantal mogelijkheden steeds iets verder in, ook nu weer", zegt de woordvoerder. Of dit de laatste inperking is of dat er in november nog strenger wordt geselecteerd, kon de woordvoerder niet zeggen.

Jezelf
Lees ook:
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

Een ander verschil met voorgaande rondes is dat er dit keer dus 'maar' 10 miljoen euro beschikbaar is. In eerdere rondes was dat bedrag een stuk groter. Zo was er in mei 34 miljoen euro beschikbaar. Op 15 november zal er net als nu 10 miljoen euro worden uitgetrokken.

Budget 2023

Dat is een beslissing die al eerder werd genomen en die losstaat van de aanscherping van het aantal opleidingen en cursussen, zegt de woordvoerder. Het is simpelweg hoe het beschikbare budget van 170 miljoen euro voor 2023 is verdeeld.

In november volgt de laatste ronde voor de aanvraag van het STAP-budget, dat zo populair is dat de pot elke keer weer binnen een paar uur leeg is. Het kabinet heeft besloten dat de subsidieregeling per 2024 stopt.

Verdwijnende
Lees ook:
Verdwijnende STAP-subsidie bekritiseerd, maar populair: 'Mensen willen zichzelf ontwikkelen'

Wat is STAP?

  • Iedere volwassen Nederlander kan dit jaar maximaal 1000 euro aan opleidingsbudget krijgen van de overheid.
  • De regeling is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Gepensioneerden krijgen geen STAP-budget.
  • Aanvragen kan eens in de twee maanden, waarbij telkens maar een beperkte pot geld beschikbaar is. Wie achter het net vist, moet wachten tot de volgende ronde om een nieuwe poging te doen.
  • De volgende ronde start vandaag, om 10.00 uur. Een aanvraag doen gaat via het UWV. Let op: op is op, dus zorg dat je iets voor 10.00 uur al op 'aanvragen' hebt geklikt. 
  • Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws blijkt veel geld te zijn gegaan naar cursussen waarvan het de vraag is of ze relevant zijn voor de arbeidsmarkt.