Ga naar de inhoud
'Oneerlijk biedingsproces'

Dordrecht doet beklag over verkoop oldtimers demente kluizenaar

Autohandelaar Nico Aaldering toont een auto aan een bezoeker in de loods vol oldtimers in Dordrecht, die hij kocht van Ad Palmen. Beeld © ANP Photo

Een collectie oldtimers en twee loodsen van de demente kluizenaar Ad Palmen leverden miljoenen euro's winst op. Maar achter het succesverhaal woedde een conflict. De gemeente Dordrecht, die meebood en misgreep, spreekt van een 'oneerlijk' en 'niet transparant' biedingsproces, waardoor Ad Palmen mogelijk geld is misgelopen.

Dat blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws op basis van interne stukken van de gemeente Dordrecht, die een klacht indiende bij de Rotterdamse rechtbank.

De Palmencollectie werd dit voorjaar wereldnieuws. In totaal 230 oldtimers, die Ad Palmen jarenlang in het geheim had verzameld, werden in één klap te koop aangeboden. Tienduizenden mensen vergaapten zich tijdens kijkdagen in Dordrecht aan de klassiekers, zoals een zeldzame Lancia Aurelia B24 Spider.

Beelden van de verzameling zie je in deze video:

Unieke vondst in schuur Dordrecht: collectie oldtimers van onschatbare waarde

02:27

Autohandelaar Nico Aaldering (69), die de voormalige boedel van Dordtenaar Ad Palmen in handen had gekregen, kon zijn geluk niet op. De 230 auto's en twee bedrijfshallen van Palmen verkocht hij voor 10 miljoen euro, waarmee hij miljoenen euro's winst maakte. De kroon op zijn werk, zei hij tegen RTL Nieuws. "Ik heb mijn nek uitgestoken, want ik had ook verlies kunnen maken. Maar dat is niet gebeurd."

Inbraak en brand

Ad Palmen was een eenling die jarenlang auto's verzamelde in twee bedrijfshallen. Maar een inbraak en een brand in één van zijn loodsen in Dordrecht begin 2022 maakten duidelijk dat hij niet meer voor zijn auto's kon zorgen. Palmen bleek te dementeren en belandde in een verzorgingstehuis. Een bewindvoerder werd aangesteld om zijn bezittingen te beheren. Deze bewindvoerder, stichting Veritas, besloot de auto's en bedrijfspanden te verkopen.

Ad Palmen inmiddels overleden

Het is de vraag wat Ad Palmen nog heeft meegekregen van de wereldwijde aandacht die ontstond voor zijn unieke autoverzameling. Palmen belandde in 2022 in een verzorgingstehuis voor demente mensen in Rotterdam. Later werd hij op 80-jarige leeftijd overgebracht naar een tehuis in Dordrecht. Hij overleed in de nacht van 28 op 29 augustus. Over de Palmencollectie en het leven van de excentrieke autofanaat verschijnt eind deze maand een boek.

Na een besloten bieding met vijf partijen verkocht Stichting Veritas eind 2022 de 230 auto's en twee bedrijfspanden aan de bekende autohandelaar Nico Aaldering uit Brummen. Volgens Aaldering was hij de enige van vijf bieders die het vastgoed en alle auto's tegelijk wilde kopen. "Anderen wilden maar een deel van de verzameling. Dat is mijn geluk geweest, denk ik."

Hoe
Lees ook:
Hoe een handelaar rijk werd van oldtimers en panden van kluizenaar met dementie

Klacht

Maar volgens de gemeente Dordrecht hebben andere partijen geen eerlijke kans gekregen, zo blijkt uit interne stukken die RTL Nieuws opvroeg op basis van de Wet Open Overheid. Dordrecht heeft daar in december 2022 een klacht over ingediend bij de rechtbank Rotterdam.

Dordrecht bood mee op Palmens bedrijfspand aan de Daltonstraat 9 in Dordrecht, omdat het dat bedrijventerrein rond dat pand wil herontwikkelen. Zo wil Dordrecht onder meer tegengaan dat er criminele praktijken op het bedrijventerrein plaatsvinden. Gemeenteambtenaren kregen contact met een Dordtse autoverzamelaar, die anoniem wil blijven. Die verzamelaar wilde meebieden op de autocollectie. Zo konden Dordrecht en hij een gezamenlijk bod doen op het bedrijfspand en de oldtimers.

'Incorrect biedingsproces'

Dordrecht deed een bod van 850.000 euro op het bedrijfspand, maar op 15 november 2022 liet Stichting Veritas weten dat Dordrecht en de autoverzamelaar waren overboden. Dat kan gebeuren bij een veiling, maar volgens Dordrecht was hier sprake van een 'incorrect biedingsproces', waarbij niet alle partijen wisten wat er precies te koop was aangeboden.

Zo bood Dordrecht op één bedrijfspand, maar niet op een tweede pand van Palmen dat ook te koop stond. De aangesloten Dordtse autoverzamelaar zou slechts weet hebben gehad van een deel van Palmens autoverzameling. De enige die het totaalbeeld leek te hebben, was Nico Aaldering. Hij bood als enige op allebei de bedrijfspanden en alle 230 auto's van Palmen. "De betrokken partijen hebben niet dezelfde kansen gehad omdat aan één partij meer te koop is aangeboden dan aan een andere partij", schrijft de gemeente Dordrecht aan de rechtbank.

'Rommelig'

"Het proces verliep rommelig en partijen hadden verkeerde informatie", zegt advocaat Arthur Ammerlaan, die als curator bekend is met het veilen van boedels, tegen RTL Nieuws. "Je moet juist zorgen dat je voor alle partijen een gelijk speelveld creëert. Dan creëer je een marktsituatie die het meeste oplevert voor je cliënt."

Directeur Peter Hoornweg van Stichting Veritas weerspreekt de aantijgingen. "Nico Aaldering heeft als enige interesse getoond in alle auto's en alle panden. Gezien de omstandigheden had hij ook voor de Daltonstraat het beste bod. Voor dat pand gold dat de verzekering afliep per januari. Door de brand was het pand onverzekerbaar geworden, dus na januari zouden de auto's er onverzekerd staan. We wilden dus snel verkopen. Dat had ook aan de gemeente gekund, maar omdat de aankoop nog door de gemeenteraad moest worden goedgekeurd, hebben we voor zekerheid gekozen."

8 ton winst

Peter Hoornweg benadrukt dat de veiling eerlijk is verlopen. "Ik kan dat met de hand op het hart zeggen. Er hebben in totaal drie advocaten geklaagd, ook van twee andere partijen. Maar niemand is een rechtszaak begonnen. Dat zegt ook wel iets."

Dordrecht zag inderdaad af van verdere juridische stappen. Ook de klacht wordt niet verder behandeld. Toen autohandelaar Nico Aaldering het bedrijfspand aan de Daltonstraat in Dordrecht opnieuw te koop zette, sloeg de gemeente toe, maar nu voor een veel hogere prijs. In mei 2023 kocht Dordrecht het pand voor 1,6 miljoen euro. Aaldering maakte in nog geen half jaar tijd 8 ton winst op het pand.

Volgens Arthur Ammerlaan hadden de bezittingen van Ad Palmen met een transparanter biedingsproces meer kunnen opbrengen en is Ad Palmen daardoor geld misgelopen. "Veritas heeft een onjuist en in elk geval niet transparant biedingsproces georganiseerd", schrijft de advocaat aan de rechtbank. "De vraag kan worden gesteld of het belang van Palmen is gediend met de wijze waarop Veritas heeft geopereerd."