Ga naar de inhoud
Geldgebrek speelt rol

Geen pizza of patat? Ruim derde Nederlanders wil gezonder eten

Een groentekraam op de markt in Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Ruim een op de drie Nederlanders wil graag gezonder eten, maar dit lukt niet altijd. Een gebrek aan geld, geen 'nee' kunnen zeggen of stress zorgen ervoor dat we toch een zak chips opeten in plaats van een appel. We willen vooral gezonder eten om ons fitter te voelen en de kans op ziekten te verkleinen.

In totaal wil 36 procent van de Nederlanders gezonder eten, 58 procent zegt al gezond genoeg bezig te zijn en de rest (6 procent) vindt gezond eten niet belangrijk of houdt zich er niet mee bezig. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Nee' zeggen of geldgebrek

Ruim de helft van de mensen die gezonder wil eten, vindt 'nee' zeggen tegen ongezonde dingen het moeilijkst. Zo'n 17 procent lukt het niet gezonde dingen te kopen door geldgebrek.

Ruim een derde (39 procent) van de mensen die gezonder willen eten, vindt het vooral heel lastig om ongezond eten te laten staan. Ook kan stress er bij 46 procent toe leiden dat ze ongezonder eten.

We
Lees ook:
We verspillen nog veel eten, ook omdat we het niet goed bewaren

Meestal zeggen mensen dat ze gezonder willen eten om op die manier de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ook zegt 28 procent zich fitter te willen voelen, 10 procent wil afvallen of niet zwaarder worden.

Van de mensen met ernstig overgewicht wil meer dan de helft gezonder eten. Zij noemen stress als de belangrijkste factor waardoor ze ongezonder gaan eten.

Belangrijke doodsoorzaak

Ongezond eten is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Volgens cijfers van de Hartstichting overlijden in Nederland elk jaar zo'n 13.000 mensen aan de gevolgen van slechte voeding.

Onderzoek van de stichting liet vorig jaar zien dat consumenten zich door aanbiedingen en andere aanprijzingen in de supermarkt in ieder geval niet laten verleiden om gezonder te gaan eten. 

Bekijk ook: extreem snoepgoed populair op TikTok

01:29
Extreem groot, extreem zuur en extreem heet. De populariteit komt vooral door trends en challenges op social media.