Ga naar de inhoud
Extinction Rebellion

Voor vierde dag op rij blokkeren klimaatactivisten kruising bij A12 Den Haag

Een Extinction Rebellion-demonstrant wordt door de politie weggevoerd Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Klimaatactivisten hebben voor de vierde dag op rij het verkeer in de buurt van het Malieveld in Den Haag geblokkeerd. Ze gingen verspreid in groepjes op het asfalt zitten, zowel op de snelweg A12 als op een kruising. Elke groep bestond uit enkele tientallen mensen.

De blokkade begon rond 11.30 uur, iets eerder dan voorgaande dagen, en was na ongeveer een uur weer voorbij. Rond het middaguur werden de eerste demonstranten door agenten opgetild, in een gereedstaande bus gezet en weggevoerd.

Uit bus gehaald

De vorige dagen werden ze vervolgens naar het ADO-stadion aan de rand van de stad gebracht. Vervolgens konden ze daar vertrekken, zonder aanklacht of proces-verbaal.

Zeker drie demonstranten werden bij het wegrijden uit een bus gehaald en alsnog gearresteerd. De reden is nog niet bekend.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion begonnen met blokkade A12, politie gebruikt waterkanonnen

Geen waterkanonnen

Op het gras van het Malieveld stonden enkele tientallen sympathisanten. Zij zongen de verkeersblokkeerders toe. De politie riep, net als bij eerdere blokkades, mensen op om naar een plek tegenover station Den Haag Centraal te gaan. Op zaterdag en zondag waren daar toegelaten steundemonstraties. 

Anders dan bij vorige blokkades waren er geen waterkanonnen. De Haagse autoriteiten geven geen toelichting op die beslissing.

Een automobilist werd aangehouden. Hij kwam verhaal halen omdat hij door de blokkade niet verder kon rijden. Op beelden van de regionale zender Omroep West is te zien dat hij naar een camera sloeg. Ook kreeg hij het aan de stok met agenten.

De aanhangers van Extinction Rebellion demonstreren tegen financiële regelingen van de overheid voor de fossiele industrie. Op zaterdag werden in totaal ruim 2400 mensen aangehouden, op zondag ruim 500 en gisteren meer dan 200 mensen.

Bekijk ook - Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
n deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren.