Seismoloog verwacht nog dagenlang stevige naschokken
Marokko wordt wel vaker getroffen door aardbevingen. Maar die zijn meestal in het noorden van het land. Deze dodelijke aardbeving was iets verder in het zuiden. "Dat gebied is seismisch actief, maar niet zo actief als het noorden", zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI.
De aarde bestaat uit allerlei platen, die tegen elkaar aanduwen, van elkaar wegglijden en langs elkaar schuren. Dat leidt tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Tussen Marokko en Spanje ligt zo'n grens tussen twee platen. Door het Atlasgebergte in Marokko lopen de breuklijnen daarvan.
Beving van 6.8
De aardbeving van vannacht in Marokko had een kracht van 6.8 en gebeurde op een diepte van zo'n 18 kilometer. De beving vond plaats om 23.00 uur (lokale tijd) bij de plaats Ighil in de Hoge Atlas, ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakesh:
Deze beving had volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 6.8 en was op een diepte van 18,5 kilometer. Daarmee is het een van de zwaarste schokken in het land, zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. "Dit is echt een zware beving, dat moet je zeker niet onderschatten. En ook nog eens ondiep. Dat associeer ik met veel slachtoffers, ook als ik de spaarzame beelden zie van ingestorte huizen en puin op straat."
In 1960 was er een aardbeving in de buurt van Agadir, nog iets verder naar het zuiden. Die had een kracht van 5.8 en gebeurde op 15 kilometer diepte. Minstens 12.000 mensen kwamen toen om het leven.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.