Ga naar de inhoud
Supermarkteigenaar overleden

OM eist 19 jaar cel tegen verdachte van gifmoord op rijke supermarkteigenaar

Chris Grinwis en Yvon K.

Het Openbaar Ministerie eist 19 jaar cel tegen de Tilburgse Yvon K. (64), die wordt verdacht van het doden van haar partner Chris Grinwis door hem te vergiftigen. Het gaat om een verdenking van moord met voorbedachten rade en witwassen. K. zelf ontkent dat ze iets met zijn dood te maken heeft.

De voormalige supermarkteigenaar overleed in de avond of nacht van 8 op 9 december 2020 in zijn woning aan de Dorpsstraat in het Brabantse Halsteren. In zijn bloed werd een hoge dosering zelfmoordmiddel gevonden. "Grinwis is door vergiftiging om het leven gebracht", zei de officier op de eerste dag van de strafzaak over de zogenoemde gifmoord in de rechtbank in Breda.

"Ik heb hem niet vergiftigd. Ik heb niets gedaan"

In K.'s woning werd hetzelfde euthanasiemiddel gevonden als waarmee de supermarkteigenaar omkwam. De vrouw was consulente voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. "Ik heb hem niet vergiftigd. Ik heb geen hulp geboden. Ik heb niets gedaan", zei K. Ze werd in oktober 2021 aangehouden en zat elf maanden in voorarrest. In de rechtbank droeg ze vandaag een pruik om onherkenbaar te blijven.

Yvon K. wordt door de kinderen van een in 2011 overleden man ook beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van hun vader. Die zou onder vergelijkbare omstandigheden als Grinwis om het leven zijn gekomen. Al luidde de officiële lezing dat deze John Boom zichzelf van het leven had beroofd. Het is maar de vraag of een politieonderzoek nog zin heeft: al snel na zijn dood werd het lichaam van Boom gecremeerd, buiten het medeweten van zijn kinderen om.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw opgepakt na raadselachtige dood oud-supermarkteigenaar Halsteren

In mei 2020 kreeg K. een relatie met Grinwis, op de dag van de uitvaart van zijn echtgenote. Twee maanden voor zijn dood had Grinwis zijn testament aangepast en werd zijn vriendin de enige erfgename.

Volgens het OM is het dodelijke middel aangetroffen in een wijnglas en in de restanten van een toetje met kersenyoghurt. Daarnaast zijn in het lichaam van het slachtoffer middelen gevonden die de verdachte voorafgaand aan zijn dood heeft opgezocht op haar iPad, aldus het OM.

K. ontkent alles. "Ik zit al drie jaar in een nachtmerrie", zei ze. "Ik zit in een rollercoaster. Ik ben helemaal kapotgemaakt. We waren erg verliefd op elkaar. Mijn leven is nu helemaal verwoest. Ik heb hem niet vermoord."

In een volle rechtzaal werd de foto getoond die de verdachte van een slapende Grinwis maakte op de avond voor zijn overlijden, voordat ze naar huis ging. Die foto, waarop ook het wijnglas is afgebeeld, stuurde ze naar haar dochter. De volgende dag werd hij in exact dezelfde houding dood gevonden, aldus het OM.

Geld het motief

De aanklager citeerde uitgebreid uit whatsappjes die K. aan haar dochter en vriendinnen stuurde. Haar 'tumultueuze relatie' telde ups en downs, zei hij. Het OM telde gedurende de relatie van ruim een half jaar 31 momenten van ruzie.

Volgens de officier van justitie was geld het motief van de moord. "Geld is alles voor haar", zei hij. In een door haar gehuurde kluis is 227.000 euro cashgeld gevonden, vandaar de verdenking van witwassen. Ook liet ze de verbouwing van haar huis door Grinwis financieren en reed ze in een auto van 50.000 euro die ze van hem cadeau kreeg. Het proces gaat maandag verder.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS