Ga naar de inhoud
Lichaamstemperatuur 42 graden

Hond op Ameland sterft bijna door hitte: 'Duik in zeewater helpt niet'

Eén van de honden die oververhit was. Beeld © Reddingsteam Zeedieren (RTZ) & Dierenambulance Ameland

Het had niet veel langer moeten duren of de hond die gisteren gered moest worden op Ameland had het niet overleefd. Het dier had een lichaamstemperatuur van 42 graden na een middagje strand. De dierenambulance waarschuwt daarom extra in deze laatste warme dagen van het jaar: laat je hond niet in de hitte.

Gistermiddag kreeg de dierenambulance van Ameland rond 16.00 uur een telefoontje of ze met spoed naar het strand konden komen. Op de achtergrond klonk een berghond die enorm aan het hijgen was: "Dat ging door merg en been", zo schrijft de dierenambulance op haar Facebookpagina.

'Hond in doodstrijd'

Andere vrijwilligers spoedden zich naar het strand en troffen daar een hond aan met een lichaamstemperatuur van inmiddels 42 graden. "De hond was in doodsstrijd. Die ademhaling vergeet ik nooit meer. De hond had al een blauwe tong."

De vrijwilligers koelden de hond urenlang, waarna de slijmvliezen en tong weer een beetje roze van kleur werden en de lichaamstemperatuur stabiel werd. De hond heeft inmiddels gedronken en weer ontlasting gehad, de dierenambulance gaat er dan ook vanuit dat het goed zal aflopen.

Vorige maand ook al 

Het was niet de eerste keer dat de dierenambulance op Ameland moest uitrukken voor een oververhitte hond. Een maand geleden moesten ze met spoed naar een Newfoundlander met een lichaamstemperatuur van 41,7 graden. Na vier uur koelen kon hij voor het eerst weer even op zijn pootjes staan.

Piet van Berkel, woordvoerder van de landelijke dierenambulance, laat aan RTL Nieuws weten dat dit soort incidenten overal in Nederland voorkomen. Hij adviseert mensen hun hond in de brandende zon vooral niet mee naar buiten te nemen. "Dat is echt ontzettend dom. Honden kunnen hier echt aan dood gaan."

Frisse duik ook niet goed

Veel mensen denken volgens Van Berkel dat een frisse duik in het zeewater juist goed is voor de hond. "Maar die hond is vervolgens nat, gaat op het strand liggen en het water op het lichaam warmt op. Hierna warmt het lichaam van de hond op, en ook het bloed. Dat is ontzettend gevaarlijk, dus wij waarschuwen met dit weer altijd: ga met je hond niet de zon in."

Ook de dierenambulance van Ameland noemt het 'compleet onverantwoord' om deze dagen met je hond naar het strand te gaan. "Het geluid had je niet willen horen, het is hartverscheurend."

Het
Lees ook:
Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte