Ga naar de inhoud
Kamers onbetaalbaar

Ruim helft studenten bij ouders thuis, kamernood blijft groeien

Studenten nemen een kijkje bij een containerwoning in Vlaardingen, ter illustratie. Beeld © ANP / Hans van Rhoon

Meer dan de helft van de studenten (53 procent) woont nog thuis op een zolderkamer. In het studiejaar 2015/2016 lag dat aantal met 44 procent fors lager. De reden? Kamers zijn simpelweg niet beschikbaar en komt er wel eens een plekje vrij, dan is deze vaak onbetaalbaar. En nog meer slecht nieuws: de kamernood blijft de komende jaren verder toenemen.

De krapte aan studentenkamers is het grootste in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Den Bosch, Utrecht en Zwolle.

Jaarlijkse monitor

Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van brancheorganisatie Kences. Bijna de helft van de studenten (48 procent) zegt dat te dure kamers de belangrijkste reden zijn om thuis bij de ouders te blijven wonen. Uit een analyse van RTL Nieuws bleek vorig jaar al dat kamers vaak ook gewoon niet beschikbaar zijn: de wachtlijsten zijn tegenwoordig langer dan de studieduur.

Het totale aantal uitwonende studenten is wel toegenomen, maar dat komt enkel en alleen door een toename van het aantal buitenlandse studenten. Een op de zes studenten komt uit een ander land. In het collegejaar 2015/2016 was minder dan 10 procent van buitenlandse herkomst.

'Kabinet
Lees ook:
'Kabinet moet blijven werken aan oplossing woningnood studenten'

Kences vreest dat het tekort aan kamers in de komende jaren toeneemt. Nu zijn er bijna 24.000 studentenkamers te weinig, maar rond 2030 zou Nederland 39.600 tot 56.700 kamers tekort kunnen komen.

Gevolgen basisbeurs

Dat het tekort waarschijnlijk gaat stijgen, komt volgens Kences doordat de basisbeurs dit jaar opnieuw is ingevoerd. "Met een basisbeurs hoef je minder geld te lenen, gaat je inkomen omhoog, en dat geeft meer ruimte. Uitwonend zijn wordt voor meer studenten bereikbaar", legt directeur Jolan de Bie uit.

De vraag naar kamers gaat dan omhoog, en het is niet duidelijk of de bouw van nieuwe studentencomplexen dit kan bijbenen.

Studenten zoeken intussen naar creatieve oplossingen om toch een woonplek te kunnen vinden. Bijvoorbeeld hier, in Nijmegen:

Marijke en Gerard hebben student in huis: gezelligheid en extra zakcentje

01:46
Het is een win-winsituatie in veel steden waar de woningnood hoog is. Marijke en Gerard verhuren een kamer aan Tycho. "Wij zijn niet zo van de privacy."

Hoe hoog het tekort aan kamers de komende jaren precies uitvalt, hangt ook af van de komst van buitenlandse studenten. De overheid wil die aantallen terugbrengen. "Buitenlandse studenten zijn voor zo goed als 100 procent uitwonend", zegt De Bie. Als er minder buitenlandse studenten op kamers zitten, komen er kamers vrij voor Nederlandse studenten.