Ga naar de inhoud
Ook Allianz en Interpolis stoppen

Nieuwe fatbike bijna niet meer te verzekeren

Fatbikes zijn dit jaar erg populair geworden. Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Evert Elzinga

Als je een fatbike koopt, dan wordt het steeds lastiger om die te verzekeren. Na ANWB en Allianz stopt ook Interpolis binnenkort met het aanbieden van een nieuwe verzekering voor fatbikes, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Fatbikes, een elektrische fiets met dikke banden, zijn dit jaar veel populairder geworden, mede door de helmplicht voor scooters en snorfietsen. Vooral jongeren stappen daarom over op een fatbike.

Maar als je een nieuwe fatbike koopt, dan kun je die vervolgens bijna niet meer verzekeren. Steeds meer verzekeraars stoppen met het aanbieden van verzekeringen voor nieuwe fatbikes.

Dwangsom
Lees ook:
Dwangsom van 15.000 euro voor aanbieders fatbikes zonder goedkeuring

De voornaamste reden: fatbikes zouden worden gestolen bij het leven. Op vragen van RTL Nieuws hierover liet een woordvoerder van de ANWB onlangs weten dat 'negen op de tien gestolen wordt'.

Allianz, Interpolis, Alpina en Enra

Na ANWB, Univé en ASR kun je daarom nu ook bij Allianz geen verzekering meer laten afsluiten voor een nieuwe fatbike. Vanaf volgende week dinsdag neemt ook Interpolis, voorlopig, geen nieuwe klanten meer aan, laat een woordvoerder weten.

Klanten die nu al een andere verzekering hebben bij Interpolis kunnen overigens nog wel een nieuwe fatbike verzekeren, tegen strengere voorwaarden.

Alleen nog nichespelers

De grote verzekeraars hebben zich inderdaad teruggetrokken, zegt Menno Dijcks, deskundige fietsverzekeringen bij vergelijkingssite Independer. Alleen het kleine Laka zegt nog fatbikes te verzekeren. Misschien dat er nóg wat nichespelers zijn die het nog doen, zegt Dijcks, maar hij kent die niet.

Fatbike
Lees ook:
Fatbike verzekeren? Door groot aantal diefstallen stopt ANWB ermee

De afgelopen tijd blijken ook de gespecialiseerde verzekeraar Alpina, Enra (specialist in tweewielerverzekeringen) en Centraal Beheer te hebben besloten geen nieuwe verzekering voor fatbikes meer aan te bieden.

Inshared, Hema, Fatdaddy

Op de website van Inshared en Hema krijg je te lezen dat 'er op dit moment geen passende verzekering' is voor fatbikes. Bij Fatdaddy verschijnt de mededeling dat Fatbikes niet meer kunnen worden verzekerd.

Bij NN en dochter Ohra kun je geen fatbikes verzekeren.

'Zoektocht naar verzekering'

"Dat aanbieders van verzekeringen helemaal stoppen met verzekeringen voor fatbikes is wel opmerkelijk", zegt Dijcks. "Het wordt nu toch wel een enorme zoektocht om een verzekering voor elkaar te krijgen." 

Hij denkt dat het niet meer lang zal duren voor geen enkele verzekeraar meer een verzekering voor nieuwe fatbikes aanbiedt.

Veel
Lees ook:
Veel elektrische fietsen illegaal op de weg: ze gaan 'gevaarlijk hard'

Als een product een hoog risico heeft, dan worden vaak de voorwaarden aangepast, aldus Dijcks. Zo kunnen verzekeraars als voorwaarde stellen dat je een fatbike altijd moet vastzetten, of dat deze altijd in bijvoorbeeld een schuur moeten worden gezet, zegt hij. Ook verhogen verzekeraars dan wel eens hun premies.

Interpolis zegt wel naar een oplossing te zoeken, om nieuwe fatbikes van nieuwe klanten alsnog te kunnen verzekeren, maar dat kost nog wat tijd.

'Begrijpelijk'

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, vindt het wel begrijpelijk dat bijna niemand meer nieuwe fatbikes wil verzekeren. "Het is onhoudbaar omdat er zoveel worden gestolen en omdat zoveel fietsen worden opgevoerd."

Als fatbikes worden opgevoerd, dan is de kans op ongelukken groter, aldus Van Garderen. En opgevoerde fatbikes zijn niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering. Je verzekeraar kan dan ook weigeren om uit te keren als je een ongeluk veroorzaakt en dat kan fors in de papieren lopen, zegt zij.

Achterhoeks
Lees ook:
Achterhoeks brommermerk Brekr komt met een elektrische fatbike