Ga naar de inhoud
2023-2024

Laat maar waaien: Piet Paulusma en Gerrit Hiemstra geëerd met een stormnaam

Piet Paulusma Beeld © ANP / Clemens Rikken

Piet en Gerrit, het komende seizoen worden twee stormen genoemd naar de weermannen Piet Paulusma en Gerrit Hiemstra.

Ieder jaar maakt het KNMI samen met de Britse en Ierse weerdiensten een lijst op van stormnamen. Het stormseizoen 2023-2024 is vandaag begonnen. 

Bewustzijn vergroten

Stormen waarvoor het KNMI code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. "Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten", zegt het KNMI. "Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat."

Piet Paulusma overleed vorig jaar. Zijn collega Gerrit Hiemstra stopt op 14 september met zijn werk voor de NOS, waar hij bijna een kwart eeuw weerman was.

KNMI
Lees ook
KNMI geeft preciezer advies bij waarschuwingscodes

Alfabetische volgorde

Of Gerrit en Piet daadwerkelijk aan de beurt komen, hangt af van het aantal stormen in het seizoen 2023-2024. "Het gaat op alfabetische volgorde en in september beginnen we weer bij de A", legt een woordvoerder uit. De eerste storm van dit seizoen heet Agnes, naar de Ierse astronome Agnes Mary Clerke.

De Nederlandse inbreng voor de internationale lijst is gebaseerd op suggesties van bezoekers van de open dag van het KNMI. Naast Gerrit en Piet hebben nog vijf Nederlandse inzendingen de lijst gehaald: Babet, Elin, Henk, Olga en Walid.

Dit zijn de namen voor het komende stormseizoen: