Ga naar de inhoud
Speciale pas

Geen geld voor schoolspullen: steeds meer kinderen krijgen hulp

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Niet in ieder gezin is er dit schooljaar geld over voor schriften, pennen of een nieuwe rugtas. Daarom helpt Stichting Armoedefonds steeds meer gezinnen met de Schoolspullenpas. "Het is heel leuk als je een keer kunt zeggen: zoek maar iets uit wat je leuk vindt."

Met de Schoolspullenpas kunnen scholieren uit gezinnen die het niet breed hebben voor 50 euro aan schoolspullen kopen bij winkels als Hema, Bruna en Actiesport. De passen worden verspreid door lokale hulporganisaties, en worden betaald van donaties. 

De pas ontstond toen het armoedefonds signalen kreeg dat de lijst schoolspullen die kinderen aan het begin van het jaar nodig hebben, voor steeds meer gezinnen niet te betalen was. Met dit hulpmiddel wil het fonds voorkomen dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen met een achterstand aan het schooljaar beginnen.

Toename

Het aantal gezinnen dat gebruikmaakt van de Schoolspullenpas neemt ieder jaar toe. In 2020 werden er 10.246 kinderen geholpen met de pas. Dit jaar zijn dat er meer dan 16.000. Het Armoedefonds verwacht dat die vraag alleen maar zal toenemen. 

Begroting
Lees ook:
Begroting 2024 bijna rond: kabinet trekt 2 miljard uit voor bestrijding armoede

"De armoede is aan het groeien", constateert Sam van Alebeek van het Armoedefonds. "De druk op hulporganisaties wordt steeds groter. We kunnen aan de vraag voldoen, maar we zijn afhankelijk van donaties."

De pas is er niet alleen voor gezinnen in de bijstand, maar ook om lage inkomens te helpen, zoals het gezin van Wendy uit Nijmegen. Wendy's man werkt, maar vanwege de ziekte van haar zoontje heeft ze zelf geen baan. Met het inkomen van alleen haar man houden ze niet genoeg over om schoolspullen te kopen voor hun tweeling van 9. 

Gymschoenen

Wendy is erg blij met de pas. "Het is heel erg fijn", zegt ze. "Hij is voor schoolspullen als pennen en schriftjes, maar je kunt er bijvoorbeeld ook gymschoenen en gymkleding mee kopen." En dat komt goed uit. "Mijn zoon had vandaag al gym. Gymschoenen zijn erg duur geworden, toch al snel 25 euro voor een paar simpele gymschoenen."

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer: vanaf volgend jaar gratis tampons voor minima

De pas werkt als een soort cadeaukaart. "Het is een groene kaart, waarmee je kunt afrekenen bij de kassa, maar je kunt er alleen maar spullen van kopen die geschikt zijn voor school", vertelt Wendy.

Niet alleen voor Wendy is de kaart een uitkomst, ook haar tweeling is enthousiast. "De kinderen waren blij. Normaal moeten we echt wel een beetje op de centen letten. Dan is het leuk als je een keer kunt zeggen: zoek maar iets uit wat je leuk vindt." 

Blije gezichtjes

Haar kinderen zochten vervolgens zelf de nodige schoolspulletjes uit. "Nou, dan heb je twee heel blije gezichtjes", zegt ze. 

Wendy kreeg de pas via de Nijmeegse Vincentius Vereniging, een vrijwilligersvereniging op het gebied van maatschappelijke dienstverlening. "Zij doen heel veel voor mensen die het wat minder hebben", zegt Wendy. "Ze hebben bijvoorbeeld ook een 50-centwinkeltje met kleding en speelgoed. Daar loop ik regelmatig langs. We zijn heel dankbaar dat er zulke instanties bestaan."