Ga naar de inhoud
Stabilisatie wachtlijst

Meer harttransplantaties door toepassen nieuwe 'heart-in-a-box'-techniek

Een hartoperatie bij een patiënt, foto ter illustratie. Beeld © Editorial / ANP

De wachtlijst voor een donorhart is 'gestabiliseerd' door een nieuwe techniek voor hartdonatie, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Twee jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een hart van een overleden persoon getransplanteerd met deze techniek.

Het grote tekort aan donorharten vormde de aanleiding voor deze nieuwe toepassing en de eerste resultaten zijn zeer gunstig: er zijn inmiddels al zestig harten op deze wijze getransplanteerd en de wachtlijst stabiliseert. 

De operaties kunnen mede dankzij nauwe samenwerking tussen het UMC Groningen, het UMC Utrecht en het Erasmus MC plaatsvinden, aldus de stichting.

Stilstaand hart

Met de zogeheten 'heart-in-a-box'-techniek wordt een stilstaand hart in een zogeheten perfusiemachine geplaatst, waarna het weer gaat kloppen na de toevoer van zuurstof en bloed. Een harttransplantatie was daarvoor alleen mogelijk bij een hersendode donor van wie het hart nog klopte.

"Tot en met juni hebben we dit jaar al dertig harttransplantaties in Nederland uitgevoerd, terwijl de norm jarenlang veertig per jaar was", zegt Michiel Erasmus (hart-longchirurg UMC Groningen).

Man
Lees ook:
Man (57) ontvangt donorhart van genetisch gemanipuleerd varken: 'Dit is een keerpunt'

Hij hoopt dat aantal dit jaar ruimschoots te overtreffen. "Dan zien we hopelijk ook een afname van het aantal mensen op de wachtlijst en van het aantal mensen dat overlijdt voordat er een geschikt donorhart beschikbaar komt. En de resultaten zijn voor de ontvangende patiënten minstens zo goed als bij de klassieke hartdonatiemethode."

Dankzij de nieuwe techniek heeft de chirurg meer rust en tijd om de harttransplantatie uit te voeren, legt Olivier Manintveld (cardioloog Erasmus MC) uit. "Het hart is op de perfusiemachine beschermd. Het kan zo’n acht uur bewaard worden, voordat het wordt getransplanteerd. Door de inzet van de machine maken we gebruik van harten die we voorheen nooit konden gebruiken voor transplantatie."

Begin dit jaar maakten we deze uitlegvideo over de speciale techniek die wordt toegepast voor deze harttransplantatie: 

Machine laat hart weer kloppen, zodat ander leven gered kan worden

01:43
Het aantal orgaandonaties is het afgelopen jaar toegenomen. Zo steeg het aantal harttransplantaties van 40 naar 50. Dat komt onder meer door een nieuwe techniek die wordt toegepast, waarbij het hart in een speciale machine blijft kloppen.

De NTS laat weten dat het ministerie van Volksgezondheid van plan is om de behandeling vanaf 1 januari 2024 te vergoeden vanuit het basispakket. De stichting noemt dat 'goed nieuws'. Eind juli 2023 stonden er 164 mensen op de wachtlijst voor een donorhart.

Eerder was er sprake van een toenemend tekort aan donorharten, waardoor een op de zeven mensen op de wachtlijst overleed.

Bron: RTL Nieuws