Ga naar de inhoud
Ook code geel in Gelderland

Wateroverlast door regen in Zuid-Nederland, A2 deels dicht

Tussen Tilburg en Den Bosch viel een boom op het spoor. Beeld © RTL Nieuws

In Zuid-Limburg en verschillende plekken in Noord-Brabant zorgen regen en onweer voor overlast. De A2 is dicht bij het knooppunt Kruisdonk, in verschillende plaatsen zijn straten en kelders ondergelopen en in Noord-Brabant zijn bomen omgevallen. Voor Limburg, Noord-Brabant en Gelderland is code geel afgegeven.

Het KNMI waarschuwt in die provincies voor noodweer met onweersbuien en mogelijk veel neerslag in korte tijd. Ook is er kans op grote hagelstenen. De waarschuwing geldt tot 16.00 uur vanmiddag.

Straten en kelders ondergelopen

Vooral uit Limburg komen veel meldingen van wateroverlast. Dat wordt onder meer gemeld in Eijsden, Sittard, Voerendaal, Bunde, Urmond, Eygelshoven, Valkenburg, Amstenrade, Brunssum en Geulle. In Maastricht stonden meerdere straten blank. De tunnel aan de Siebenweg en enkele kelders liepen door de regen onder. Op de A2 bij Meerssen werden volgens de ANWB twee rijstroken afgesloten omdat er te veel water op de weg lag. 

In Den Bosch staan volgens de gemeente veel straten blank en ook in Oisterwijk wordt wateroverlast gemeld. "De regen zal in de grond trekken en verdwijnt ook via de put. Heb geduld, dit is overmacht van Moeder Natuur", schrijft de gemeente op X (voorheen Twitter).

In Vught zijn volgens een wijkagent twee bomen omgewaaid. En Tussen Den Bosch en Tilburg is vermoedelijk door blikseminslag een boom op het spoor gevallen, laat ProRail weten. Beide sporen zijn daardoor versperd.

Zuid-Duitsland

In Zuid-Duitsland werden 1200 mensen geëvacueerd van campings en vielen meerdere gewonden door noodweer, onder meer door omgewaaide bomen en rondvliegend puin.

Wat de verschillende weerwaarschuwingen van het KNMI betekenen, zie je in deze video:

Code geel, oranje of rood: dit betekenen de kleurcodes bij het weer

02:00
Code geel, code oranje of toch code rood?