Ga naar de inhoud
'Ruim 500 kopers'

Justitie vervolgt man uit Castricum voor verkopen zelfdodingspoeder

Demonstranten liepen tijdens de rechtszaak tegen Alex S. met spandoek richting de rechtbank. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie vervolgt een 74-jarige man uit Castricum voor het verkopen van het middel X, dat wordt gebruikt voor zelfdoding. Dat bevestigt het OM na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De man werd anderhalf jaar geleden al aangehouden omdat hij het middel X via internet zou hebben verkocht. Dat gebeurde na een aangifte tegen de man van strafbare hulp bij zelfdoding in Zeeland en een verdacht overlijdensgeval in Breda dat aan de man wordt gelinkt.

Zeven sterfgevallen

Volgens het OM zijn zeven mensen die het middel van de Castricummer hebben gekocht, overleden na gebruik ervan. Meer dan 500 mensen zouden het middel bij hem hebben besteld.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

De man wordt ook vervolgd voor witwassen. Daarvan is volgens het OM sprake omdat hij geld heeft verdiend met de verkoop van het middel, en dat geld vervolgens in omloop heeft gebracht. 

Alex S. veroordeeld

In juli werd een andere man, Alex S., veroordeeld tot 3,5 jaar cel waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk voor onder meer het verkopen van het middel. In die zaak hebben Alex S. en het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend. S. vindt dat mensen zelf het recht hebben om te beslissen over hun eigen dood.

Het Openbaar Ministerie verwijt hem onder meer dat hij mensen een 'vlotte en zachte dood' beloofde, terwijl sommigen door het middel een 'gruwelijke doodstrijd' zouden hebben gehad. S. zou het middel naar zeker 1600 mensen hebben gestuurd. In elk geval tien van hen zouden hun leven met het middel hebben beëindigd.

Veel
Lees ook:
Veel steun voor Alex S. bij rechtszaak rond zelfmoordmiddel: 'Heel blij mee'

Theo is een van de mensen die het zelfdodingspoeder hebben aangeschaft (van wie is niet bekend). In 2020 vertelde hij aan RTL Nieuws waarom hij dat deed. Hij was toen nog kerngezond. ''Ik beschouw het als een levensverzekering, maar dan de enige goede", vertelt hij in deze video:

Theo kocht zelfmoordpoeder: 'Grootste geschenk aan mezelf'

02:51
Bang voor de dood is de 74-jarige Theo niet, maar wel voor de manier waarop.