Ga naar de inhoud
Mogelijk hogere terreurdreiging

Turkije eist uitleg van Nederland na koranverscheuring

De Turkse president Erdogan. Beeld © ANP

Turkije roept Nederland op het matje vanwege het verscheuren van een koran. Voorman Edwin Wagensveld van Pegida, een beweging die strijdt tegen islamitische invloeden in het westen, verscheurde het voor moslims heilige boek bij de Turkse ambassade in Den Haag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara ontbood de Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur om uitleg te geven over het incident. Volgens CNN Türk is de diplomaat verteld dat Turkije 'verontrust' is door de aanhoudende schendingen van de koran, en dat het land dergelijke acties 'krachtig veroordeelt'.

Volgens Buitenlandse Zaken heeft de plaatsvervangend ambassadeur toegelicht dat Nederland het verscheuren van de koran een 'volstrekt smakeloze' en 'bewust provocerende en aanstootgevende actie' vindt. Maar de diplomaat benadrukt ook dat vrijheid van meningsuiting een belangrijk grondrecht is in Nederland. "Uiteindelijk is het in Nederland aan de rechter om te bepalen of de wet is overtreden, en niet aan de regering."

Ook een topdiplomaat uit Denemarken moet komen opdagen na beschadigingen van korans in Denemarken.

'Schaam je'

Turkije heeft al vaker zijn afkeuring uitgesproken tegen openbare schendingen van het boek in westerse landen. Zo toonde Ankara zich eind juli nog verbolgen over een koranverbranding in Zweden. Dat land wil graag toetreden tot de NAVO en heeft daarvoor ook de toestemming van Turkije nodig.

Bij de actie van Pegida, afgelopen vrijdag in de buurt van de Turkse ambassade, waren ook tegendemonstranten afgekomen. Die riepen onder meer 'schaam je'. Er werd met stenen gegooid. Wagensveld zei op zijn beurt richting de Turkse ambassade 'jullie horen hier niet thuis'.

Erdoğan
Lees ook:
Erdoğan boos op Zweden na nieuwe koranverbranding

Gisteren liet ook Pakistan al weten de 'zeer aanstootgevende' beschadiging te veroordelen. Volgens Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het bewust beschadigen van het heilige boek kwetsend voor alle moslims in de wereld.

Pakistan vroeg Nederland ervoor te zorgen dat dergelijke 'hatelijke en islamofobe daden' niet kunnen plaatsvinden. Het land stelt dat landen op grond van internationale wetgeving verplicht zijn om het 'aanzetten tot haat' te voorkomen. Het beschadigen van een koran valt volgens Pakistan niet onder de vrijheid van meningsuiting.

Mogelijk hogere terreurdreiging

Vanuit islamitisch landen wordt vaak geprotesteerd tegen beschadigingen van de Koran. Zweden zag zich recent genoodzaakt het dreigingsniveau voor terreurdaden te verhogen na koranverbrandingen. Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei afgelopen week er rekening mee te houden dat het vernietigen of verbranden van een koran ook in Nederland kan leiden tot een verhoogde terreurdreiging.

In Pakistan zelf ontstond afgelopen week nog grote onrust. In de stad Jaranwala zouden pagina's uit een koran zijn gescheurd. Woedende moslims gingen vervolgens de straat op en lieten een spoor van vernielingen achter. Relschoppers plunderden huizen van christenen en staken kerken in brand.

De autoriteiten zeggen volgens Pakistaanse media 140 vermeende relschoppers te hebben opgepakt. Ook wordt uitgezocht of de luidsprekers van moskeeën zijn gebruikt om gelovigen op te hitsen. De politie in de provincie Punjab kondigde na de geweldsuitbarsting aan christelijke kerken extra te bewaken. Gedupeerde christenen is compensatie in het vooruitzicht gesteld.

Woede
Lees ook:
Woede om voorgenomen koranverbranding: Zweedse ambassade Bagdad bestormd