Ga naar de inhoud
Ook vaak aan gesleuteld

Fatbike verzekeren? Door groot aantal diefstallen stopt ANWB ermee

De ANWB stopt voorlopig met het verzekering van fatbikes. Beeld © ANP.

De ANWB stopt voorlopig met het verzekeren van fatbikes en noemt als reden het 'extreem hoge' aantal dat ervan wordt gestolen. Het bedrag aan schade dat na diefstal van fatbikes wordt verhaald op de verzekering, is acht keer zo hoog als de inkomsten aan premies. Topvrouw van de verzekeringstak Floor van Workum zegt dat het diefstalcijfer de ANWB geen andere keus laat.

Sinds de invoering van de helmplicht is het aantal verzekeringen op fatbikes - elektrische fietsen met dikke banden - bij de ANWB snel gegroeid tot zo'n 10.000, laat de organisatie weten.

De fietsen zijn populair, maar die populariteit heeft een keerzijde. Zo merkt de ANWB dat de diefstalgevoeligheid in sommige delen van Nederland dusdanig groot is dat het niet de vraag zou zijn of, maar wanneer de fiets gestolen wordt. Een woordvoerder van de bond stelt: "In Amsterdam is de kans op diefstal 90 procent."

De ANWB beschikt niet over cijfers van het totaal aantal gestolen fatbikes dit jaar. Op vragen van RTL Nieuws hierover laat een woordvoerder weten dat 'negen op de tien gestolen worden'. 

Dwangsom
Lees meer:
Dwangsom van 15.000 euro voor aanbieders fatbikes zonder goedkeuring

Verder stelt de organisatie dat veel fatbikes worden aangepast na de aankoop. Zo worden gashendels geïnstalleerd of worden de fietsen opgevoerd. Die aanpassingen vergroten volgens de ANWB de kans op schade en onveilige verkeerssituaties. Aangepaste fatbikes die betrokken zijn bij ongevallen die daardoor ontstaan, zijn bovendien niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering.

Van Workum noemt het een 'gevaarlijke trend', die afgeremd moet worden.

Wellicht nieuwe fatbikeverzekering 

De verzekeringsstop gaat op 6 september in. Bestaande klanten krijgen een bericht over wanneer hun lopende verzekering wordt beëindigd.

De ANWB gaat nu onderzoeken of fatbikes op een een bepaalde manier later wel weer verzekerd kunnen worden. Daarbij wordt nagedacht over het stellen van eisen aan beveiliging en stalling, maar ook aan een passende premie.

Verzekeraar Kingpolis laat onderaan de website van de organisatie weten ook geen fatbikes te verzekeren.