Ga naar de inhoud
Aantal nog onbekend

Nederland zegt Oekraïne levering F-16-gevechtsvliegtuigen toe

Zelensky (midden) en Rutte met op de achtergrond een F-16. Beeld © AP

Nederland gaat samen met Denemarken F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Demissionair premier Mark Rutte maakte dat vanmiddag bekend op vliegbasis Eindhoven, waar hij een ontmoeting had met de Volodymyr Zelensky. De Oekraïense president brengt vandaag een bezoek aan Nederland.

Nederland en Denemarken zijn de eerste westerse landen die Oekraïne beloven moderne gevechtsvliegtuigen te geven. Eerder kreeg de regering in Kyiv al wel gevechtsvliegtuigen van Russische makelij van voormalige Oostbloklanden.

De beslissing hing al maanden in de lucht. Zelensky vraagt al lang om de levering van F-16's.

Nog 42 F-16's over

Rutte kon nog niet zeggen om hoeveel vliegtuigen het gaat of wanneer ze worden geleverd. Zelensky liet later weten dat hij verwacht alle 42 Nederlandse F-16 te krijgen.  

De Nederlandse F-16's worden overtollig omdat ze momenteel vervangen worden door F-35's. De Koninklijke Luchtmacht heeft nog 42 F-16's waarvan er 24 operationeel zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie van elf andere NAVO-bondgenoten die Oekraïners leert vliegen met een F-16. De Verenigde Staten gaven vorige week toestemming om F-16's aan Oekraïne te gaan leveren.

Groen
Lees ook:
Groen licht voor Nederlandse F-16's naar Oekraïne: 'Maar nog volop uitdagingen'

Het bezoek van Zelensky aan ons land is zijn tweede. Het werd in het geheim voorbereid. De oorlogspresident kwam vooral om over de levering van de vliegtuigen te praten. "Om ons volk te beschermen tegen Russische terreur", schrijft Zelensky op berichtensite X. Vorige week gaf de Amerikaanse regering toestemming om de gevechtsvliegtuigen te leveren aan Kyiv.

De hoogtepunten van zijn toespraak bij het vorige bezoek op 4 mei zie je hier:

Zelensky houdt toespraak in Den Haag: 'Denk vanavond ook aan Oekraïense slachtoffers'

01:36

Alle reizen van Zelensky worden vooraf geheim gehouden uit veiligheidsoverwegingen. Gisteren was hij nog met zijn vrouw Olena in Zweden.

Tijdens een ontmoeting met de Zweedse premier Ulf Kristersson vroeg de Oekraïense leider om de levering van Gripen gevechtsvliegtuigen. In het Scandinavische land worden Oekraïners getraind om te vliegen met dit door het Zweedse Saab geproduceerde toestel.

Training F-16 in Denemarken

Nederland geeft samen met de Denen leiding aan een coalitie van landen die Oekraïners leren vliegen met Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen. Die training vindt in Denemarken plaats. Ook Oekraïense ingenieurs en technici worden opgeleid.

Kyiv vraagt al veel langer om moderne westerse gevechtsvliegtuigen. Maar het duurt nog maanden voor ze worden geleverd. "Dit is niet iets voor de heel korte termijn", zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag. Ze wilde ook niet kwijt hoeveel F-16's Nederland wil geven.

VS:
Lees ook:
VS: Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen Oekraïne leiden