Ga naar de inhoud
Na zestien jaar

Ook PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vertrekt uit Tweede Kamer

Attje Kuiken Beeld © ANP

En weer vertrekt een prominent politicus uit de Tweede Kamer: Attje Kuiken stelt zich niet kandidaat voor een plek op de gezamenlijke kieslijst van PvdA-GroenLinks. Dat meldden bronnen aan RTL Nieuws en wordt inmiddels door Kuiken zelf bevestigd. Kuiken zelf is niet bereikbaar voor een toelichting op haar vertrek.

Met het vertrek van de 45-jarige Kuiken verliest de PvdA weer een ervaren politicus. Kuiken zat zestien jaar in de Tweede Kamer. Begin deze maand liet Henk Nijboer al weten na de verkiezingen niet terug te keren. 

"Ik wil lucht voor anderen scheppen", zegt Kuiken tegen RTL Nieuws. "Op 22 november 2006 werd ik gekozen als Tweede Kamerlid, een grote eer. 17 jaar later zijn er op exact die datum weer verkiezingen. Voor mij is het een mooi en symbolisch moment om een stap terug te doen. Niet omdat het werk klaar is, maar omdat ik lucht voor anderen wil scheppen."

Ze laat weten het besluit 'met volle overtuiging te hebben genomen' en kijkt 'optimistisch' naar de toekomst. "Omdat het meer dan ooit de tijd is om de koers naar links te verleggen. Om er als overheid weer voor de mensen te zijn, en niet andersom."

Als ze wordt gevraagd voor een post als minister, staat ze daar eventueel voor open.

Samenwerking PvdA en GroenLinks

Samen met GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft Kuiken zich in het afgelopen jaar hard gemaakt voor de samenwerking van PvdA en GroenLinks. Na de val van het kabinet besloten de partijen zelfs om samen mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Kuiken reageerde destijds emotioneel op de uitslag van het referendum waarin een ruime meerderheid koos voor een gedeeld verkiezingsprogramma en een gecombineerde kandidatenlijst: "Dit maak je zelden mee in je politieke carrière, en wij zijn erbij."

Timmermans
Lees ook:
Timmermans voorgedragen als 'ideale kandidaat' lijstrekkerschap PvdA/GroenLinks

Klaver en Kuiken maakten eerder al bekend dat zij niet de lijsttrekker zullen zijn van de gezamenlijke kieslijst. Frans Timmermans zal de gezamenlijke lijst aanvoeren. Klaver wil wel door en komt waarschijnlijk hoog op de gezamenlijke lijst. Kuiken stelt zich niet verkiesbaar, zo heeft ze dus bekendgemaakt.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen trokken Kuiken en Klaver ook al veel samen op. In de nieuwe Eerste Kamer vormen PvdA en GroenLinks sinds juni één fractie.

Sinds 2006

Kuiken zit sinds 2006 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Na het vertrek van Diederik Samsom eind 2016 was zij al een tijdje waarnemend fractievoorzitter. Vorig jaar werd ze gekozen tot nieuwe fractievoorzitter van de PvdA na het vertrek van Ploumen. Kuiken won de strijd om het fractievoorzitterschap van Henk Nijboer. 

19
Lees ook:
19 vertrekkende politici: hoeveel wachtgeld krijgen zij?

Kuiken was een voorstander van de samenwerking met GroenLinks die onder Ploumen intensiever werd. Maar de manier waarop dat in de toekomst moet gebeuren is een kwestie die ook in beide partijen moet worden besproken, vond ze destijds.

Lange lijst vertrekkers

Met haar vertrek sluit Kuiken zich aan bij een inmiddels lange lijst van politici die de Kamer of politiek verlaten. Onder meer Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag, Farid Azarkan, Sylvana Simons en Mona Keijzer gingen haar voor.