Ga naar de inhoud
Zaterdag kans op onweer

Mooi festivalweer voor Lowlandsfans (en de rest van het land)

Lowlands, foto ter illustratie Beeld © ANP

Voor de Lowlandsgangers ziet het er dit weekend goed uit: het wordt mooi festivalweer. Hoewel sommige weermodellen in de nacht van vrijdag op zaterdag wat onweersbuien laten zien, blijven die waarschijnlijk in het westen van het land hangen. Ook vakantiegangers die in Spanje en Zuid-Frankrijk vertoeven kunnen rekenen op hitte.

Wie nu zijn tas aan het inpakken is voor Lowlands, mag zomerse kleren meenemen naar Biddinghuizen, daar - en in de rest van het land - wordt het morgen rond de 27 graden. Dit geldt ook voor zondag.

Voor zaterdag laten de weermodellen verschillende berekeningen zien. "Er wordt een onweersbui verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het ene model geeft aan dat dit vooral in het westen en noordwesten van het land zal zijn, het andere zegt dat het in het hele land kan regenen", laat Marc de Jong van Buienradar weten. "Het is een beetje onzeker, maar heel spectaculair zal het niet zijn. In het begin van de middag komt vanuit het westen de zon door en droogt het snel op."

Plaknacht

Door die buien zakt de temperatuur zaterdag naar 25 tot 26 graden. "Het heet officieel een koufront, maar er zijn redelijk wat hogedrukgebieden in de buurt waardoor de temperatuur nauwelijks naar beneden gaat." 's Nachts koelt het met een graad of 20 dan ook nauwelijks af. "In de steden zal het warm en plakkerig aanvoelen, maar in een tentje op Lowlands kan het best lekker zijn, zo dicht bij de grond in een buitengebied."

Nog
Lees ook:
Nog ruim 200 tickets Lowlands te koop: over paar uur niets meer waard

Begin volgende week blijft het volgens De Jong mooi. "Dinsdag en woensdag komt de temperatuur op sommige plaatsen boven de 30 graden, op andere plaatsen blijft het met 26, 27 graden ruim boven het klimaatgemiddelde."

Zuid-Europa blijft warm

In Spanje en Zuid-Frankrijk loopt de temperatuur komende dagen ver op. "De warme temperaturen in Spanje trekken richting Zuid-Frankrijk, waar het maandag richting de 40 graden gaat. In Zuid-Spanje kan het dan 42 graden worden."

In Noord-Europa snakken ze juist naar wat zonnestralen, maar daar gaat het weer regenen. "Het lijkt erop dat Noorwegen, het deel ten noorden van Oslo, weer een behoorlijke bak water krijgt. Dat kunnen ze daar niet gebruiken, de grond is nog nat en verzadigd van storm Hans. De regen lijkt weer over het gebied te gaan waar eerder ook veel regenval was."