Ga naar de inhoud
Verkoop verboden

Woede over snusreclame op Grand Prix Zandvoort

Een close-up van de Formule 1-wagen van McLaren tijdens de Grand Prix in België. Beeld © Imago Sportfotodienst GmbH

Het Formule 1-team van McLaren maakt reclame voor snus. Snus, afkomstig uit Zweden, is nicotine in een tablet of zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Het KWF, de Hartstichting en het Longfonds hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over de reclame van McLaren.

"Het toont aan hoe de tabaksindustrie er alles aan doet om jongeren verslaafd te maken", zei KWF-directeur Carla van Gils tegen De Telegraaf. "Dit is volgens ons in strijd met de goede smaak en het fatsoen."

Snusverkoop is in Nederland verboden, maar omdat er geen tabak in zit valt het niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, maar onder de Warenwet. Tot de wet wordt aangepast, kan er dus gewoon reclame voor worden gemaakt.

Race in Zandvoort

Volgende week komt het Britse McLaren-team in actie tijdens de Grand Prix van Zandvoort. Of de merknaam van de Britse snus-producent dan ook prominent op de racewagen van McLaren te zien zal zijn is nog niet zeker. Want bij de Grand Prix van België op 30 juli was de reclame op de zijkant van de bolide vervangen voor een andere reclame. Dit is vanwege een verbod op snus in België.

Ook als de reclame niet op de wagen zelf te zien is, kan het wel onderdeel zijn van de marketing van het team tijdens de Grand Prix in Nederland.

Volgens het KWF moeten Formule 1-teams zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie onder jongeren, meldt De Telegraaf. "Juist bekende sporters doen het goed onder jongeren. Dat zijn voor hen toch de echte helden."

Of de zaak ook door de Reclame Code Commissie in behandeling wordt genomen, is nog niet bekend.

Onder de bovenlip

Snusgebruikers plaatsen de nicotinezakjes onder hun bovenlip, zodat de nicotine snel kan worden opgenomen via het tandvlees en wangslijmvlies. Het RIVM beschouwt zakjes met meer dan 0,035 milligram nicotine als 'schadelijke levensmiddelen'. Om die reden zijn die in Nederland verboden. Volgens het Trimbos Instituut gebruikte vorig jaar zo'n 0,1 procent van de volwassenen weleens nicotinezakjes.