Ga naar de inhoud
Geen reden tot zorg

Hoogste aantal virusdeeltjes sinds mei, nieuwe variant corona komt op

Foto ter illustratie. Beeld © Editorial / ANP

Na een rustige zomer lijkt het aantal besmettingen met het coronavirus langzaam weer toe te nemen. In het rioolwater is het hoogste aantal virusdeeltjes sinds half mei aangetroffen. Daarnaast belanden ook wat meer mensen vanwege coronaklachten in een ziekenhuis. Een nieuwe subvariant van het virus is in opkomst.

Toch benadrukt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het nog altijd om kleine aantallen gaat. "Wat we de laatste maand zien, is een toename, maar het niveau is nog steeds heel erg laag. Het stijgt nu van heel erg laag naar iets minder heel erg laag", zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. 

Wat de lichte toename veroorzaakt, is niet duidelijk. Mogelijk speelt de zomervakantie een rol. "Vakantie helpt altijd met verspreiding van virussen", aldus Van den Hof.

'Kattencorona'
Lees ook:
'Kattencorona' zaait dood en verderf op Cyprus

Het aantal virusdeeltjes in het riool stijgt sneller dan het aantal ziekenhuisopnames. Dat wijst erop dat de meeste mensen thuis kunnen uitzieken en niet of nauwelijks klachten krijgen door het coronavirus. "We verwachten dat er ook in het najaar meer verspreiding zal zijn. We zullen ook een golfje zien van het aantal ernstig zieken, maar niet zo hoog als in de jaren van de pandemie."

Dat komt doordat vrijwel iedereen corona heeft gehad, gevaccineerd is tegen het virus, of allebei. Mensen zijn goed beschermd. Daarom verwacht Van den Hof dat coronamaatregelen niet nodig zijn en dat de zorg waarschijnlijk ook niet overbelast zal raken.

Afgelopen
Lees ook:
Afgelopen halfjaar stonden we weer vaker en langer in file dan voor corona

De nieuwe variant die nu rondgaat, heet EG.5. Dit is een veranderde versie van XBB, die de laatste tijd dominant was. Door die verandering kan EG.5 de afweer van mensen waarschijnlijk net iets beter omzeilen, en daardoor kan hij zich sneller en gemakkelijker verspreiden.

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen zieker worden door deze nieuw subvariant dan door andere virusvarianten. Het coronavaccin dat komend najaar wordt gebruikt voor de herhaalprikken, is speciaal ontwikkeld voor de XBB-varianten. Daar valt EG.5 ook onder.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update