Ga naar de inhoud
Misstanden

Medewerker gevangenis Ter Peel ontslagen om relatie met gevangene

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

Een medewerker van de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord (Limburg) is ontslagen vanwege een relatie met een gevangene. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigt berichtgeving van die strekking in de Telegraaf.

"Dat is vanzelfsprekend niet toegestaan", zo meldt ze.

In een kort statement zegt vestigingsdirecteur Arend de Korte: "Binnen onze muren zijn integriteit, sociale veiligheid en betrouwbaarheid van medewerkers essentieel. De directie van PI Zuid-Oost neemt ook dit voorval zeer serieus, onderzoekt hoe dit heeft kunnen gebeuren en heeft aangifte gedaan. Een veilig leef- en werkklimaat is voor onze gedetineerden en integere medewerkers fundamenteel."

Flinke
Lees ook:
Flinke misstanden vrouwengevangenissen: 'Je bent machteloos daarbinnen'

Welke functie de medewerker had zegt de DJI niet, maar volgens De Telegraaf gaat het om een bewaker. Volgens de krant zou de vrouwelijke gevangene als seksverslaafd bekendstaan en daarmee een kwetsbaar persoon zijn, en dus een makkelijk slachtoffer.

In maart werd ook het contract met een medewerker van de gevangenis in de Limburgse plaats ontbonden vanwege een relatie met een gevangene.

Misstanden

Rondom de meerdere vrouwengevangenissen in Nederland is al langer ophef. Eind mei publiceerde de Inspectie Justitie en Veiligheid een vernietigend rapport over de gevangenis in Nieuwersluis.

Gedetineerde vrouwen zijn daar slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag. Het gaat niet alleen om seksueel getinte opmerkingen van medewerkers richting de vrouwelijke gevangenen, maar ook om tongzoenen, orale bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden.

In de Videoland-documentaire Zitten en Zwijgen werd al duidelijk dat het niet alleen in Nieuwersluis misgaat:

Vrouwen achter tralies: intimidatie en seksueel misbruik

01:00
In de documentaire 'Zitten en Zwijgen' duikt Jessica Villerius in de misstanden binnen vrouwengevangenissen: intimidatie, bedreigingen en in veel gevallen ook seksueel misbruik.