Ga naar de inhoud
Vrees voor nieuwe rampen

Brandweer pleit voor wet- en regelgeving elektrische auto's: 'Nauwelijks te blussen'

De brandweer probeert een brandende elektrische auto te blussen. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Meter

Als het aan Brandweer Nederland ligt, komt er duidelijke wet- en regelgeving voor elektrische auto's. De brandweer vreest voor nieuwe rampen zoals het onlangs in brand gevlogen vrachtschip Femantle Highway, vermoedelijk veroorzaakt door een elektrische auto die vlam vatte.

"Hoe slim is het nou eigenlijk om honderden elektrische auto's bij elkaar op een boot te zetten, waarvan je weet dat ze nauwelijks te blussen zijn?", vraagt brandweercommandant en directeur veiligheidsregio Haaglanden Esther Lieben zich af.

"Nu is het een boot op zee, maar wat als dit gebeurt in een parkeergarage onder een binnenstad of een appartementencomplex? Dan kan er niks weggesleept worden", vervolgt Lieben. "Wat doen we straks als er een elektrisch aangedreven vrachtwagen in een tunnel tot stilstand komt en daar in de fik gaat?"

Blussen is een probleem

"Het komt bijna altijd door kortsluiting", zei batterijdeskundige Erik Kelder van de TU Delft eerder tegen RTL Nieuws. Dat kan zowel intern als extern. In beide gevallen komt het op hetzelfde neer: "Een batterij krijgt een te hoge stroom, wordt daardoor te warm, knalt uit elkaar, daar reageren vocht en zuurstof heel snel op, en dan vliegt de batterij in de brand."

Hoe dat precies in zijn werk gaat, legden we eerder uit in dit artikel:

Brand
Lees ook:
Brand niet uit te krijgen: dit is waarom elektrische auto's op schip voor kopzorgen zorgen

Het blussen van elektrische auto's is het grootste probleem. Door de aanwezigheid van batterijen in de auto's kan de brand steeds opnieuw worden aangewakkerd. Ook na het blussen moeten de auto's langdurig ondergedompeld worden in speciale containers, om opnieuw ontbranden te voorkomen.

Parkeergarages

Brandweercommandant Lieben lijkt het niet logisch om heel veel auto's met accupakketten toe te laten in parkeergarages. "En als ze dan toch de parking in moeten, onder welke voorwaarden dan? Welke type auto's mogen dan naar binnen? Moeten parkeergarages aangepast worden met andere bouwmaterialen, moeten er schotten tussen komen?", vraagt Lieben zich af.

Lieben ziet veel nieuwe problemen bij de brandweer, zoals branden met elektrische voertuigen en zonnepanelen. Zulke problemen zijn voor de brandweer lastig op te lossen. "Dus zal je dit via regelgeving en preventiemaatregelen aan de voorkant moeten oplossen."

"Ik pleit niet voor steeds meer wetgeving in het algemeen, maar wel voor die dingen die een gevaar opleveren in de samenleving", zegt Lieben.

Bekijk ook: Brandweerman bedenkt systeem om elektrische auto's te blussen

02:15
Een brandende elektrische auto is vaak lastig te blussen. Brandweerman Rene Verboom heeft daar iets op gevonden: een 'battery fire cooler'. En die is hard nodig, want het aantal elektrische auto's in Nederland neemt toe.