Ga naar de inhoud
Bergingsoperatie

'Groot aantal' auto's op onderste dekken vrachtschip Fremantle Highway nog intact

Brand op het vrachtschip Fremantle Highway Beeld © ANP

Een 'groot aantal auto's' op de onderste dekken van de Fremantle Highway, het vrachtschip dat twee weken geleden bij Ameland in brand vloog, is nog 'intact'. Dat zei Richard Janssen, directeur van het betrokken bergingsbedrijf, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Vandaag gingen teams van de bergingsoperatie het schip inspecteren. "Daar is uit gebleken, in ieder geval uit de visuele inspectie, dat de auto's in enigszins of redelijk normale staat verkeren."

Op de hogere dekken van het schip 'zijn ze dermate beschadigd dat die in ieder geval niet meer bruikbaar zijn', zegt Janssen. Hij benadrukt dat de auto's nog bekeken zullen worden door de fabrikanten. Zij zullen de berger uiteindelijk adviseren wat er met de voertuigen moet gebeuren.

OVV:
Lees ook:
OVV: verkennend onderzoek naar hulpverlening brand vrachtschip

In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli brak brand uit op het schip met aan boord 3784 auto’s. Naast auto’s van Volkswagen, ging het ook om wagens van BMW en Mercedes-Benz.

Er zouden ook enkele bouwkranen aan boord zijn. Een bemanningslid overleed, verschillende anderen raakten gewond. Het schip ligt sinds afgelopen donderdag in de Eemshaven.

Machinekamer intact

Ondanks de felle brand die dagen duurde, is de machinekamer van de Fremantle Highway nog intact. "Dat is een belangrijke bijdrage aan de overwegingen die de reder zal hebben of hij het schip repareert of uiteindelijk voor recycling zal aanbieden", zei Janssen.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.