Ga naar de inhoud
Slecht weer onderweg

Vrachtschip gaat naar Eemshaven: 'Kortst mogelijke sleepreis'

Het schip werd zondag gesleept naar een tijdelijke locatie ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog. Beeld © Editorial / ANP

Het inmiddels uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway wordt vanochtend nog naar de Eemshaven gesleept. Het schip ligt nu nog op 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. De Groningse haven is de meest geschikte plek vanwege de korte afstand (64 kilometer) en verslechterde weersomstandigheden. "Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt."

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten het schip naar de Eemshaven te laten slepen, meldt Rijkswaterstaat.

Aankomsttijd onbekend

Wanneer het schip vertrekt en aankomt is "sterk afhankelijk van weer, stroming en getij". De situatie aan boord is volgens Rijkswaterstaat stabiel. Het grootste deel van het schip is geïnspecteerd en er zouden geen aanwijzingen zijn dat er nog brand is.

Experts aan boord zullen tijdens de sleepreis het schip constant monitoren. De Fremantle wordt begeleid door de Guardian van de kustwacht en oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat.

Geen
Lees ook:
Geen brand meer op vrachtschip in Noordzee, situatie aan boord stabiel

Gisteravond werd al duidelijk dat het schip geregistreerd was in het havenschema van de Eemshaven. Volgens het vertrek- en aankomstschema van Groningen Seaports, waar de haven onder valt, zou het schip donderdag om 13.00 uur in de haven aankomen. Maar Rijkswaterstaat liet toen nog weten dat er geen besluit was genomen.

Een dode

Op het vrachtschip brak ruim een week geleden brand uit toen het vlakbij Waddeneiland Ameland lag. Het schip vervoerde duizenden auto's, waarvan een deel bestond uit elektrische voertuigen. De Fremantle Highway was op weg van Duitsland naar Egypte en zou daarna doorvaren naar Singapore.

Bij de brand vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord van het schip waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit.

Bekijk ook: het is van groot belang dat het schip niet zinkt

01:28
Kort nadat de brand vorige week uitbrak, maakten we deze video over de mogelijke gevolgen voor de natuur als het schip zou zinken.