Ga naar de inhoud
Lager dan geëist

Extinction Rebellion-activisten krijgen taakstraffen voor opruiing rond A12-blokkade

Een demonstrant wordt door de politie van de A12 getild Beeld © ANP / Michiel Wijnbergh

Zeven actievoerders van Extinction Rebellion zijn veroordeeld voor opruiing. Vijf van hen krijgen een taakstraf van 30 uur, de andere twee krijgen een taakstraf van 60 uur.

Dit is lager dan de officier van justitie had geëist. Die wilde dat de verdachten taakstraffen van 60 tot 90 uur zouden krijgen.

Acteur Sieger Sloot

De klimaatactivisten riepen op sociale media andere mensen op mee te doen aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion op 28 januari. Dat is gevaarlijk en strafbaar, stelde het OM, die de oproepen daarom opruiing vond. In totaal stonden acht klimaatactivisten terecht. Een verdachte is vrijgesproken.

De gemeente Den Haag had ook een verzoek ingediend voor een schadevergoeding van 9053 euro en 22 cent omdat twee verdachten teksten op de tunnelwanden hadden gespoten. De rechtbank heeft dit bedrag toegekend. Onder meer acteur Sieger Sloot moet daarom een deel van dit bedrag betalen.

150
Lees ook
150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden bij blokkade A12

Vreedzame demonstratie

Extinction Rebellion laat na de uitspraak van de rechter meteen weten in hoger beroep te gaan. "Deze uitspraak is een ondermijning van de democratische rechtstaat", zegt advocaat Willem Jebbink.

De klimaatactiegroep staat nog steeds achter het standpunt dat het blokkeren van een weg voor een vreedzame demonstratie toegestaan is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Bekijk ook: Zo traint Extinction Rebellion nieuwe leden voor een klimaatprotest

02:28
Extinction Rebellion organiseert tientallen trainingen voor nieuwe leden. Die worden zo klaargestoomd om deel te nemen aan het protest en ook voorbereid op een mogelijke arrestatie.