Ga naar de inhoud
Conference League

'Het was angstaanjagend', Twente-fan Olaf zat ongewild eerste rang bij rellen

Olaf bij de wedstrijd (l) en vechtpartijen op de tribune (r). Beeld © RTL Nieuws

Het eredivisieseizoen is nog niet begonnen, of de rellen in voetbalstadions zijn alweer terug. Bij FC Twente tegen Hammarby IF in de tweede voorronde van de Conference League ging het gisteren goed mis. Supporter Olaf zag het gebeuren: "Het was angstaanjagend."

Olaf zat in het stadion gisteravond, vlak naast het uitvak. "De onrust begon al voor de wedstrijd", zegt hij een dag later. "Toen kreeg ik al het gevoel dat dit niet goed zou gaan. Het waren echte hooligans."

Voelde bedreigend

"Het voelde heel bedreigend", gaat hij verder. "Ze maakten de hele tijd bedreigende gebaren naar ons. Ook werd een paar keer een bierglas naar ons gegooid."

Op de hoofdtribune in de Grolsch Veste gingen fans van FC Twente en Hammarby IF met elkaar op de vuist. Op beelden hieronder kun je zien hoe dat eraan toeging: 

Door de rellen viel ook een gewonde, een Zweedse fan zou van de tribune zijn gevallen. Hij werd met nog onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. 

Geschreeuw door minuut stilte

Toen de wedstrijd nog niet was begonnen, ging het al goed mis, zegt Olaf. Bij de minuut stilte aan het begin van de wedstrijd schreeuwden de Zweedse supporters er dwars doorheen. "Ik ga al vanaf 1974 naar FC Twente, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ze hadden voor niemand respect."

Ook luisterden de Zweedse fans niet naar de stewards, toen ze vroegen of ze wilden gaan zitten. "Ze luisterden niet, zo onbeschoft. Deze supporters waren op andere dingen uit." Olaf had de hele wedstrijd het gevoel dat deze sfeer in het stadion 'niet Twente-waardig was'. "Normaal ga ik naar mijn cluppie en maken we er een gezellige avond van met elkaar, maar nu niet."

FC Twente stelt een onderzoek in naar de rellen. De directie van de club gaat vandaag overleggen met alle betrokken partijen (beveiligers, stewards en agenten van Hammarby) over wat er nu precies is gebeurd en hoe de rellen zijn ontstaan.

Het vermoeden bestaat dus dat het gebrek aan respect tijdens de minuut stilte de aanleiding was voor rellen. "Die minuut stilte werd volledig overschreeuwd door de Zweedse fans", zegt een woordvoerder van FC Twente. "En laat ik het zo zeggen: dat helpt natuurlijk niet zo mee." Maar of dat dé oorzaak is, kan nog niet gezegd worden. "Het kan ook een optelsom zijn."

Rellen
Lees ook:
Rellen na afloop wedstrijd FC Twente, noodbevel in binnenstad

Ook hoopt de club uit Enschede na het bestuderen van camerabeelden meer informatie te krijgen over welke fans aan de rellen hebben meegedaan. En moet er nog een besluit komen of Twentesupporters wel naar de uitwedstrijd donderdag in Stockholm kunnen gaan. 

'Het maakt me boos'

Voorzitter van de grootste supportersvereniging van FC Twente, Lucas Fransen, laat weten 'ontdaan' te zijn. "Het maakt me ook boos", zegt hij. Ook hij noemt de minuut stilte als oorzaak. "Je hoeft geen verstand van voetbal te hebben om te weten: dit gaat een reactie ontlokken."

Niet
Lees ook:
Niet alleen ons land worstelt met supportersgeweld (en het kan nog erger)

Tegelijkertijd snapt Fransen ook weinig van het politieoptreden tijdens en na de wedstrijd. "Als je dan ziet dat er aan het begin van de wedstrijd een minuut stilte wordt verstoord, waarom zorg je dan niet voor het einde van de wedstrijd dat er al ME in het stadion is? Waarom wordt dat pas zo laat gedaan als de relschoppers al aan het vechten zijn?"

Supporter Olaf heeft in ieder geval zijn conclusie getrokken na de wedstrijd van gisteren. Hij noemt zichzelf in 'hart en nieren een FC Twente supporter', maar zegt niet meer naar FC Twente te willen gaan 'als dit zo doorgaat tijdens Europese wedstrijden. "Als ik mijn kleinzoon had meegenomen, was het niet goed gegaan. Ik ben aardig wat gewend, heb aardig wat wedstrijden gezien, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Noodbevel

De gemeente Enschede riep gistermiddag de Twentse stad uit tot veiligheidsrisicogebied. In de binnenstad van Hengelo was een noodbevel van kracht. De maatregelen werden genomen om 'geweld tussen supportersgroepen te voorkomen en voor de veiligheid van inwoners'.

Toch kon niet worden voorkomen dat de supporters elkaar na afloop in de haren vlogen. Dat gebeurde buiten het stadion en in de binnenstad, zoals op onderstaande video is te zien:

De politie pakte voor zover bekend tien mensen op. Het is niet duidelijk of dat supporters zijn van FC Twente of Hammarby IF.