Ga naar de inhoud
Veel meer dan eerder gemeld

Bijna 500 elektrische auto's aan boord van brandend vrachtschip

Het schip Fremantle Highway. Beeld © ANP

Er zijn 498 elektrische auto's aan boord van het brandende vrachtschip Fremantle Highway. Dat meldt K Line, de charteraar van het vaartuig. Eerder was er sprake van dat er 25 elektrische auto's aan boord waren.

Op het schip met aan boord 3783 auto's brak in de nacht van dinsdag op woensdag brand uit. Volgens de kustwacht waren 23 bemanningsleden aan boord, allemaal uit India. Een van hen heeft het niet overleefd, enkele anderen raakten gewond.

Persbureau Bloomberg meldde eerder dat het in ieder geval gaat om 300 Mercedes-Benz-wagens. Daarnaast zouden er enkele honderden BMW's en Mini's aan boord zijn. Ford, Nissan, Renault en Stellantis - het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Alfa Romeo, Jeep en Fiat - hebben aangegeven geen auto's op het schip te hebben. Toyota noemt het onwaarschijnlijk, Volkswagen kon niets zeggen. Tesla reageerde niet op vragen.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe noodverbinding met brandend schip Noordzee, vuur iets minder heftig

Een woordvoerder van K Lines in het Verenigd Koninkrijk kon eerder naar eigen zeggen weinig informatie geven over de exacte lading 'vanwege vertrouwelijkheidsafspraken met autobedrijven'. K Lines is niet de eigenaar van het schip, maar chartert het vaartuig van het Japanse Shoei Kisen Kaisha.

Het schip, dat onder Panamese vlag vaart, zou als eindbestemming Singapore hebben, en een stop maken in Egypte. De brand is nog altijd niet uit. Meerdere schepen met bergingsspecialisten zijn in de buurt aanwezig.

Bekijk ook: 'Grote natuurschade' als het vrachtschip zinkt

01:28
Als de Fremantle Highway zinkt, heeft dat grote gevolgen.

Rijkswaterstaat houdt nog steeds rekening met alle scenario's met betrekking tot het brandende vrachtschip bij de Waddeneilanden. "Gezien de ontwikkelingen nu, zou het mooiste zijn het schip te verplaatsen en zo snel mogelijk aan boord te komen", zegt een woordvoerder.

Te heet

Op dit moment lijkt de rookontwikkeling minder te zijn. Ook de brand zelf lijkt minder te worden. Er wordt met een vliegtuig van de Kustwacht gemeten hoe warm het in het schip is en hoe warm de romp is. Dat is nog altijd te heet om aan boord te komen, zegt de woordvoerder. "Aan de hand van deze gegevens zijn de bergers bezig met een plan. In eerste instantie moet er een sterkere sleepverbinding tot stand komen en moeten we bekijken hoe we aan boord kunnen komen."

Het is ook nog niet bekend waar het schip naartoe verplaatst wordt, maar dat zal een 'veiligere locatie dan nu' zijn, zegt Rijkswaterstaat. Het schip, de Fremantle Highway, drijft nu 17 kilometer ten noorden van Terschelling.

Harbers:
Lees ook:
Harbers: olie uit brandend schip zal nog niet naar Waddenzee stromen