Ga naar de inhoud
Ligt vast met kabel

Brandend vrachtschip drijft naar Terschelling door sterke stroming

Het vrachtschip boven Ameland lag eerst ten noorden van Ameland. Beeld © ANP

Het brandende vrachtschip Freemantle Highway drijft vanwege de wind en de stroming in westelijke richting en ligt nu zo'n 16 kilometer ten noorden van Terschelling. Dat meldt de Kustwacht. Het schip kan nog niet worden weggesleept omdat de brand aan boord nog niet uit is.

Op het 200 meter lange vrachtschip, dat auto's vervoert, brak dinsdagavond laat brand uit. Het stuurloze schip lag eerst ten noorden van Ameland. Door de brand zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. De bemanningsleden zijn met reddingsboten en helikopters van boord gehaald. Ook sprong een deel van hen overboord en werd opgepikt door schepen die te hulp schoten.

Noodverbinding

Vervolgens werd met het vrachtschip een noodverbinding gelegd, zodat het op dezelfde plek zou blijven liggen. Maar het schip lag in de buurt van de vaargeul en een belangrijke gasleiding. Hierdoor werd besloten om het schip te verplaatsen.

Het schip wordt nu, een dag later, nog steeds met een noodsleepkabel op zijn plek gehouden. Maar de wind en stroming hebben ervoor gezorgd dat die toch is verplaatst.

Wegslepen

Op dit moment is de situatie nog niet stabiel genoeg om het schip weg slepen. Daarvoor moeten mensen aan boord van het schip gaan om sterkere kabels te bevestigen. 

Het heelhuids weghalen van het schip is belangrijk, want als het schip zinkt, heeft dat grote gevolgen. In onderstaande video vertellen we je daar meer over: 

Wat als vrachtschip bij Ameland zinkt? 'Grote natuurschade'

01:28
Voor natuurschade wordt gevreesd.

Mocht het mogelijk zijn het vrachtschip te verslepen, dan zal dat eerder richting het noorden zijn dan naar een Nederlandse haven, aldus Rijkswaterstaat. Een woordvoerder benadrukt dat op dit moment alle scenario's nog open staan. Welke haven hiervoor in aanmerking zou komen, kan hij nog niet zeggen.

Volgens de Kustwacht wordt niet langer meer gekoeld vanaf omliggende vaartuigen om te voorkomen dat er overbodig veel water in het schip komt, wat een gevaar kan zijn voor de stabiliteit.

Meer auto's aan boord

De Freemantle Highway heeft meer auto's aan boord dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens de Japanse rederij K Lines, die sprak met het Duitse persbureau DPA, gaat het om 3783 auto's in plaats van de oorspronkelijk gemelde 2857 voertuigen. De kustwacht kon het nieuwe aantal niet bevestigen.

Om welke automerken het gaat, is nog grotendeels onduidelijk. Persbureau Bloomberg meldde gisteren dat het in ieder geval gaat om 300 Mercedes-Benz-wagens en dat ook BMW auto's aan boord heeft. Volkswagen gaf aan nog niets te kunnen zeggen.

Kustwacht:
Lees ook:
Kustwacht: brand op vrachtschip kan nog dagen duren