Ga naar de inhoud
5700 inbraken

Barbecues en grasmaaiers niet veilig: aantal schuurinbraken fors toegenomen

Een schuur in een (volks)tuin. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Opgelet als je een dure barbecue, elektrische fietsen, grasmaaiers of gereedschap in je schuur opbergt. Criminelen slaan daar namelijk steeds vaker toe. In de eerste helft van dit jaar werd al ruim 5700 keer ingebroken in garages en schuren, blijkt uit onderzoek van Independer. "We hadden dit bij ons niet verwacht", vertelt Remco Mooren aan RTL Nieuws.

In de nacht van 29 op 30 juni werd de grasmaaier van Mooren uit zijn schuur in Oeffelt gejat. De criminelen kwamen met een wit busje aan, knipten een gat in het gaas langs het aangrenzende weiland en liepen door naar de schuur, zag Mooren later op beveiligingsbeelden. "Ze moeten hebben geweten dat daar een maaier stond. Het slot werd van de deur geknipt."

De grasmaaier is daarna over de hele wei geduwd. "Da's best een stuk", zegt Mooren. "Ze hebben de grasmaaier achterin de bestelbus geduwd, gewoon daar op straat." Volgens hem worden wel vaker maaiers in de buurt gestolen, maar hij had het bij hem niet verwacht omdat het huis aan de doorlopende weg staat. "Het was ook om 00.30 uur in de nacht, dus niet heel laat ofzo."

Forse toename

Het aantal schuurinbraken is het afgelopen jaar met 8,9 procent toegenomen. In sommige regio's, bijvoorbeeld in provincies Utrecht en Groningen, steeg het aantal inbraken zelfs met een derde. Independer voerde het onderzoek naar schuurinbraken uit aan de hand van politiedata.

"Deze fikse toename laat maar weer zien hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten", zegt verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer. Niet fatsoenlijk afgesloten ruimtes worden zelfs niet vergoed door verzekeraars. "Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking sowieso niet", zegt Ypma.

Ben je verzekerd?

Mocht je slachtoffer worden van een schuurinbraak, dan kun je in de meeste gevallen gebruikmaken van je inboedelverzekering. De schuur of garage moet wel op hetzelfde adres als je huis staan geregistreerd. Ook moet er echt sprake zijn van inbraak en moet aangifte zijn gedaan bij de politie.

"Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering", zegt Ypma van Independer.

Extra opletten in deze gemeenten:

  • Helmond: 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.
  • Zutphen: 19,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.
  • Kerkrade: 18,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.
  • Bergen op Zoom: 18,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.
  • Vlaardingen: 18,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

In vier provincies daalde het aantal schuurinbraken. Vooral in Flevoland werd met een daling van 23,6 procent veel minder ingebroken. Ook in Zeeland, Drenthe en Limburg daalde het aantal inbraken.

Bron: Independer.