Ga naar de inhoud
Na maanden coma

Wielrenster Amy Pieters herstelt langzaam: 'Geheugen werkt kort, heel kort'

Amy Pieters (r) met Kirsten Wild (l). Beeld © ANP

"Amy lijkt zich niet te beseffen wat zij mist en niet meer kan. De verbazing die zij ons dan toont valt zwaar." Het zijn de woorden van de familie van wielrenster Amy Pieters, die een update delen over haar herstel. Pieters viel eind 2021 in Spanje en lag een aantal maanden in coma.

Pieters herstelt fysiek gezien 'erg goed', van haar val en het ernstige hersenletsel dat ze daaraan overhield. Mentaal gezien gaat het volgens de familie een stuk minder. 

'Amy lijkt zich niet te beseffen wat zij mist'

Praten lukt bijvoorbeeld nog steeds niet. "Dat maakt iets uitleggen aan elkaar er niet makkelijker op. Haar geheugen werkt kort, heel kort. Het is intensief en soms ook pijnlijk te beseffen dat wat Amy ziet, meemaakt en ervaart, dat dit maar van korte duur is."

Vanuit Amy gedacht is dat wellicht juist haar geluk, schrijft de familie. "Amy lijkt zich niet te beseffen wat zij mist en niet meer kan. Amy is door haar karakter wel iedere dag vrolijk, haar lach maakt dan een hoop goed. Echter ons verdriet, om de oude Amy te missen, dat blijft."

24 uur per dag hulp

De wielrenster revalideert nu in het Daan Theeuwes Centrum in Woerden, maar kan daar niet lang meer blijven. "Door haar forse cognitieve beperkingen en haar taalstoornis is de revalidatie hier niet langer passend."

Wielrenster
Lees ook:
Wielrenster Amy Pieters langzaam vooruit: 'Ze eet weer met ons mee'

Er wordt gezocht naar een nieuwe plek. "Amy heeft 24 uur per dag zorg en hulp nodig. Door rust, routine en veiligheid hopen wij dat Amy meer zelfstandigheid kan opbouwen en ook hopen wij zo dat het Amy lukt om uiteindelijk weer te kunnen praten."