Ga naar de inhoud
It-bag

Voor de juiste tas betalen liefhebbers zomaar tienduizenden euro's: 'Het is magie'

Sylvie Meis met een tas van Hermès, rechts een rijtje Birkins. Beeld © Getty Images

Een betere investering dan goud, noemde Time Magazine de Birkinbag eens. De 'It-bag' van dit moment staat volop in de belangstelling door het overlijden van naamgever Jane Birkin en de brutale diefstal van 25 tassen uit de collectie van Sylvie Meis. De Birkinbag kent een wachtlijst. "Maar om daar op te komen, moet je op een wachtlijst. En daar is ook weer een wachtlijst voor."

Voor de meeste gewone stervelingen onder ons zal het waarschijnlijk altijd bij dromen blijven. De Birkinbag van het Franse modehuis Hermès is zo gewild, dat zelfs beroemdheden ervoor in de rij staan. De simpelste editie kost al 8000 euro, maar wie erin slaagt om er één via de officiële weg te bemachtigen, kan die makkelijk voor twee keer dat bedrag verkopen op de grijze markt.

Zo'n hoge mate van exclusiviteit neemt ook veiligheidsrisico's met zich mee. Sylvie Meis kan er sinds deze week over meepraten. Deze foto's van haar imposante schoenen- en tassencollectie deelde ze januari nog op Instagram:

Afgelopen weekend werden 25 tassen gestolen uit huize Meis met een gezamenlijke waarde van 800.000 euro. Dat is gemiddeld liefst 32.000 euro per tas.

Nummer 1-icoon

De magie van de Birkinbag laat zich lastig vangen in woorden. Kenners roemen de tas als een tijdloze klassieker: minimalistisch qua ontwerp, rechthoekig van formaat, enkel uitgevoerd in het meest exclusieve kwaliteitsleer. Het idee voor de tas ontstond begin jaren 80 in een vliegtuig tijdens een toevallig onderonsje tussen Jane Birkin en de hoogste baas van Hermès, Jean-Louis Dumas. Birkin zat daar te worstelen met haar tas en beklaagde zich bij Dumas dat er 'voor vrouwen zoals zij' geen geschikte leren tassen bestonden. Andere tassen, zoals die van haar op dat moment, waren veel te klein. En zo werd op kilometers hoogte het idee voor de tas geboren die tot op de dag van vandaag het nummer 1-icoon is.

"Het is niet makkelijk om zo’n tas te kopen", zegt styliste Beatrice Dunnink. "Klanten die het lukt op de wachtlijst te komen, mogen aan Hermès hun voorkeuren doorgeven voor de te gebruiken leersoort, de gewenste kleur voor de binnen- en buitenkant en het materiaal van de hardware zoals een gesp of ritssluiting, bijvoorbeeld goud of zilver. Zonder aankoopgeschiedenis kom je sowieso niet op de wachtlijst. Je zult daarvoor al schoenen, sjaaltjes of bijvoorbeeld servies gekocht moeten hebben bij Hermès."

Of zoals de hoofdredacteur van Elle het deze week tegen RTL Boulevard verwoordde: "Om op te wachtlijst te komen, moet je op een wachtlijst. En daar is ook weer een wachtlijst voor."

Heilige graal

Beautyvlogger Fadim Kurt – 110.000 volgers op Instagram, 70.000 abonnees op YouTube – is sinds twee jaar de trotse bezitter van een Birkin 30. "Je kent dat gevoel wel, toch? Soms heb je gewoon van die dingen die je aandacht trekken. Ik denk dat het komt doordat ik vroeger modeontwerper wilde worden. Tassen hebben mijn interesse. Ik heb research gedaan en ben erachter gekomen wat de trofeeën zijn. Dus wilde ik een Birkin."

"Ik heb mijn tas bij Hermès in de winkel kunnen kopen. Hoe me dat precies is gelukt, wil ik liever niet vertellen. Ik wil mijn eigen glazen niet ingooien. In de winkel mag je dan je voorkeur opgeven voor één model: een Birkin of de Kelly. Daarna is het wachten op het telefoontje."

Je mag je voorkeuren opgeven, vertelt de vlogger, maar hebt daarna niet echt invloed op alle keuzes. "Gelukkig had ik gouden hardware en de tweede keuze van mijn kleurenvoorkeur. Ik heb 7900 euro betaald voor mijn tas. Dat geld is het mij helemaal waard. Het is de exclusiviteit die het merk zo gewild maakt. Er worden maar heel weinig tassen gemaakt en er is heel veel vraag. Ik heb weleens gehoord dat het komt doordat er één iemand is die de tas van a tot z maakt. Sommige tassen van Chanel zijn duurder, maar Hermès is de heilige graal."

Kritiek op gebruik van reptielenhuiden

Het is niet alleen goud dat blinkt voor Hermès. Het modehuis ligt al langere tijd onder vuur om het gebruik van exotische dierenhuiden, zoals krokodillenleer. Vooral dierenrechtenorganisaties verzetten zich tegen de verkoop van tassen, horlogebandjes of schoenen gemaakt van reptiel.

In 2015 keerde ook Jane Birkin zich tegen het bedrijf na een undercoveractie van dierenrechtenorganisatie PETA. Die was undercover gegaan bij een krokodillenboerderij in Texas en filmde daar hoe de huid van levende krokodillen en alligators werd gevild.

Birkin vroeg fabrikant Hermès om een naamsverandering van de Birkin Croco. Hermès reageerde geschokt op de undercoverdocumentaire van PETA en stelde dat de dierenhuiden van de boerderij niet gebruikt zouden worden voor de Birkinbag.

In 2017 nam PETA een bescheiden belang in het moederbedrijf van Hermès met als doel de mode-industrie van binnenuit te veranderen. Vooralsnog met weinig succes. Het Franse modehuis gebruikt tot op de dag van vandaag krokodillenhuiden.

Ook al komt de aangeboden tas na lang wachten misschien niet honderd procent overeen met de opgegeven voorkeuren: weigeren is absoluut not done, zegt styliste Dunnink van Get Dressed Styling. "Zeker als die tas past binnen het bereik van jouw portemonnee. Niet uitgesloten is dat je anders van de wachtlijst wordt geschrapt. Misschien wel voor altijd."

Dat laatste geldt sowieso voor doorverkopen. Een doodzonde. Als Hermès daar achter komt, kun je ervan uitgaan dat je meteen op een lijst terechtkomt. De zwarte lijst wel te verstaan.

"Het is natuurlijk enorm veel geld voor een tas", zegt Dunnink. "En ja, je weet dat je voor de naam Hermès betaalt, maar je krijgt ook een tas in handen die honderd procent in orde is. Het is iets magisch. Hermès kan het zich gewoon niet veroorloven dat het leer van lage kwaliteit is, of dat de tas toch niet goed in elkaar gezet is. Bij dit soort merken werken alleen de beste vakmensen. En als er dan toch iets mis is – wat bijna onmogelijk is – zullen ze er als de kippen bij zijn om te zorgen dat je tas gerepareerd wordt. Zo zijn je centjes veilig."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

Bron: RTL Nieuws / Mitch van Helvert en Nabila Nazhat