Ga naar de inhoud
1600 keer verkocht

Alex S. krijgt 3,5 jaar celstraf om verkoop zelfdodingspoeder

Alex S., bij de start van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank. Beeld © ANP

Alex S. is veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor hulp bij zelfdoding, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Dat vonnis heeft de rechter zojuist uitgesproken in de rechtbank van Den Bosch. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland is vervolgd voor het op grote schaal verstrekken van zelfdodingsmiddelen.

Met de straf wil de rechter, zo zei hij, 'aan iedereen duidelijk maken dat het buiten de kaders van de wet treden niet straffeloos kan'.

De rechter neemt het S. 'zeer kwalijk' dat hij 'zeer lichtvaardig met het leven van anderen is omgesprongen'. Ook de wijze van verzending van het middel nam de rechter S. kwalijk. "Door het te versturen via de post in simpele potjes met een schroefdop, kon niet worden uitgesloten dat het in handen van kinderen kwam."

'Geschrokken'

Alex is 'geschrokken' van de straf, zo vertelt zijn advocaat Tom Gijsberts aan RTL Nieuws. "Hij schrok de vorige keer al van de strafeis, maar hij had gehoopt dat de rechter milder zou straffen." Ook Gijsberts zelfs is teleurgesteld in de uitspraak: "Ik begrijp dat de rechtbank wil dat dit niet meer gebeurt, maar de rechter heeft in dit geval onvoldoende naar de situatie van Alex gekeken."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Alex S. uit Eindhoven was twee weken geleden, toen het Openbaar Ministerie 4 jaar cel tegen hem eiste, erg openhartig tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Zo ontkende hij niet dat hij tussen 2018 en 2021 honderden keren een zelfdodingsmiddel verkocht, aan mensen over de hele wereld.

Hij gaf zelfs aan dat hij het ooit gratis aanbood tijdens een bijeenkomst van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) en dat hij het ook 17 keer verkocht had via Marktplaats. Daarbij leverde hij ook een antibraakmiddel met een instructie hoe het te gebruiken. Hij verdiende daar tienduizenden euro's aan.

'Wilde mensen helpen'

Hij deed dat vooral omdat hij mensen wilde helpen. "Zoals ik ook geholpen zou willen worden", vertelde Alex, die zelf ook suïcidale gedachtes heeft gehad. Hij is ervan overtuigd dat iedereen zelf moet kunnen beschikken over een eigen levenseinde.

De rechter vertelde vandaag dat vast is komen te staan dat zeker tien mensen zijn overleden na het gebruiken van S. zijn middel. Hierdoor heeft hij tien keer geholpen bij de zelfdoding van de mensen, wat strafbaar is in Nederland. De rechter legde vandaag nogmaals de euthanasiewetgeving uit aan S., waar altijd een arts bij is betrokken. "Er is een zorgvuldige procedure in Nederland, wat zwakke en kwetsbare personen tegen zichzelf en anderen moet beschermen en moet voorkomen dat mensen overhaast en onvrijwillig een einde aan hun leven maken."

'U bent geen arts'

"En u bent geen arts, geen apotheker en niet geschoold om met geneesmiddelen om te gaan", sprak de rechter S. aan. En toch vervaardigde hij 'op bedrijfsmatige manier zelfdodingspakketjes'. Daarbij kende S. de afnemers vrijwel nooit.

Door het zo 'simpel' beschikbaar te stellen, konden ook mensen met suïcidale gedachtes eenvoudig en 'impulsief' het leven beëindigen, stelde de rechter. "Terwijl dat met de juiste hulp voorkomen had kunnen worden."

Jeane
Lees ook:
Jeane kreeg zelfmoordpoeder van Alex S.: 'Ze stierf alleen en in angst'

Het werd S. eerder tijdens de inhoudelijke behandeling al verweten dat hij van geen enkele klant informatie vroeg: hij wist geen leeftijd, niet waarom ze dood wilden, of hoe de privésituatie was. S. gaf toen ook toe: "Het had anders gemoeten. Zorgvuldiger. Ik had misschien meer informatie moeten vragen, wat hun achtergrond was."

'Leed veroorzaakt'

Nabestaanden zijn mede door deze onzorgvuldigheid 'geschaad', zei de rechter. Maar ook door het feit dat er verwijdering optrad nadat het middel besteld was bij Alex S. "Zo werd het nabestaanden onmogelijk gemaakt om dierbaren bij te staan, wat veel leed heeft veroorzaakt."

Daar vertelde nabestaande Mado eerder over aan RTL Nieuws. Haar moeder Jeane kocht het poeder van Alex, waarna zij een einde aan haar leven maakte. "Maar vanaf het punt dat mijn moeder het middel kocht, kwam er afstand tussen mij en mijn moeder omdat ze haar bang maakten om verraden te worden", vertelde ze. "Ze mocht niets aan mij vertellen over de gesprekken, we spraken elkaar steeds minder, en uiteindelijk werd het moment van inname van het zelfmoordmiddel een dag vervroegd, zonder mijn weten. Die verwijdering naar mij toe, is nog altijd pijnlijk en het meest verdrietige van die tijd."

In een reactie op de uitspraak zegt Mado tegen RTL Nieuws dat het haar 'goed doet' dat de rechter het leed van de nabestaanden expliciet benoemd heeft. "Ik ben blij met het gewogen oordeel van de rechter. Dat hij het belang van de noodzaak van een maatschappelijke discussie bevestigd en de rol van de politiek daarin. En dat mensen ondanks hun idealen het recht niet in eigen hand mogen nemen vind ik een terecht uitgangspunt."

"Alex heeft 1600 potentiele spotgoedkope moordwapens over de wereld verspreid zonder deugdelijke voorzorgsmaatregelen, en dat is verwijtbaar."

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die naast Mado nog andere nabestaanden bijstaat van mensen die afgelopen jaren een zelfdodingspoeder hebben ingenomen en kort daarna zijn overleden, vindt het goed dat de rechtbank 'een duidelijk signaal afgeeft aan de samenleving'. "De rechtbank heeft in het uitgebreid gemotiveerde vonnis terecht benadrukt dat het heel belangrijk is dat in een democratische samenleving wetten moeten worden nageleefd. Ook door diegenen die hun mening niet in alle opzichten in de wet terugvinden. Hopelijk weerhoudt dit signaal van de rechtbank ook anderen in de nabije toekomst om op eenzelfde wijze dit giftige en inhumane middel te verstrekken."