Ga naar de inhoud
Lijsttrekker verkiezingen

Mirjam Bikker lijsttrekker ChristenUnie: 'Nooit samenwerken met PVV en FvD'

Mirjam Bikker Beeld © ANP

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wordt lijsttrekker van haar partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in november. Of zij de ChristenUnie opnieuw deel ziet nemen aan een regeringscoalitie, wil zij nog niet zeggen. "Maar ik zit hier niet voor het pluche", zegt ze in Trouw.

Het partijbestuur draagt haar 'vol enthousiasme' voor, zegt voorzitter Ankie van Tatenhove. "We zijn dankbaar dat ze zich beschikbaar stelt om onze partij vol ideeën aan te voeren in de campagne."

Bikker nam het partijleiderschap in januari over van Gert-Jan Segers. Onder diens leiding stapte de ChristenUnie twee keer in een kabinet samen met VVD, D66 en CDA.

Verstandshuwelijk

Bikker staat nog steeds achter de keuze om deze samenwerking voort te zetten, maar is wel kritisch. "Het was een verstandshuwelijk. Dat zijn niet de beste huwelijken, blijkt maar weer."

Het kabinet viel anderhalve week geleden omdat de partijen het niet eens konden worden over een hardere asielaanpak. Met name de VVD wilde meer doen om de instroom in te dammen, maar hun voorstel om het recht op gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen te beperken ging de ChristenUnie veel te ver.

Tumult, toenadering, crisis: de val van het kabinet in beeld

01:59
Tumult, toenadering, crisis: de val van het kabinet in beeld

De ChristenUnie zal op landelijk niveau in geen geval gaan samenwerken met de PVV of Forum voor Democratie. "Het is niet aan de orde dat ik met zulke partijen in een coalitie ga zitten", zegt Bikker in Trouw.

Zij sprak er al eerder haar ongemak over uit dat haar partijgenoten in Flevoland samen met de PVV in het provinciebestuur zijn gestapt.