Ga naar de inhoud
'Slechts eerste stap'

'Al ruim 200 aanmeldingen boeren voor uitkoopregeling stikstof'

Een boer rijdt mest uit in De Meije. Beeld © ANP / Laurens van Putten

De uitkoopregelingen die de overheid begin deze maand begon voor boerenbedrijven lijken populair: volgens NRC hebben zich in de eerste elf dagen al meer dan 200 boeren aangemeld. De regelingen zijn belangrijk om de stikstofuitstoot flink omlaag te brengen zodat de natuur, die zwaar onder druk staat, zich kan herstellen.

De krant schrijft over 'een lichtpuntje in het stikstofdossier, waar het inmiddels gevallen kabinet-Rutte IV de afgelopen maanden zo naar snakte'.

120 procent

De twee regelingen gingen in op 3 juli. Een is bedoeld voor piekbelasters, vaak grote bedrijven in de buurt van natuurgebieden die veel stikstof uitstoten. De andere regeling geldt voor 'overige (boeren)bedrijven'. In totaal heeft het kabinet er een kleine 1,5 miljard euro voor beschikbaar gesteld.

Het overgrote deel van de ingediende aanvragen zou door piekbelasters zijn gedaan. Als zij hun bedrijf laten opkopen door het Rijk, kunnen ze 120 procent van de reële waarde opstrijken. Voor 'gewone' boeren is er geen extra premie beschikbaar.

Uitkoopregeling
Lees ook:
Uitkoopregeling maakt niet van elke boer een miljonair

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de belangstelling: "Omdat deze aanmelding pas de eerste stap in een lang traject is. Er zijn nu dus ruim 200 boeren geïnteresseerd in gesprekken, maar je kunt niet voorspellen hoeveel daarvan uiteindelijk akkoord zullen gaan met een eventueel aanbod. Ze moeten eerst onderhandelen. Hoeveel deals eruit volgen, weet niemand."

Regeling open tot december

Stikstofminister Christianne van der Wal heeft eerder aangegeven te hopen op 600 bedrijven die zich laten uitkopen. De regeling voor piekbelasters is nog tot december open.

Het ministerie verwacht dat de aanmeldingen in de komende maanden verder zullen oplopen.

In onderstaande video wordt het stikstofprobleem uitgelegd:

Dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

01:04
Wij stoten vier keer zoveel stikstof uit als het gemiddelde land in Europa.