Ga naar de inhoud
Illegaal

Boom snoeien voor meer opbrengst zonnepanelen? Deze gemeente gaat hard optreden

Een dak vol zonnepanelen. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Even de boom voor je huis snoeien, omdat hij de zon 'steelt' van je zonnepanelen. Volgens de Limburgse gemeente Horst aan de Maas gebeurt het daar steeds vaker, terwijl het verboden is. Daarom gaat de gemeente hard optreden en gaat het schadevergoedingen eisen van snoeiende inwoners.

De gemeente Horst aan de Maas kreeg het snoeigedrag van haar inwoners door toen het steeds meer meldingen van radicaal gesnoeide bomen kreeg. In veel van deze gevallen lijkt er na onderzoek een directe link te zijn met net geplaatste zonnepanelen bij bewoners die in de buurt van de gesnoeide bomen wonen.

De gemeente gaat er dan ook vanuit dat de bomen gesnoeid worden om de opbrengst van de panelen te vergroten. En gemeentelijke of monumentale bomen zomaar snoeien, mag dus niet in Nederland. 

'Bomen zijn van groot belang'

Het belang van de boom gaat dan ook voor, maakt de gemeente duidelijk. "Bomen zijn van groot belang bij het tegengaan van de stijging van de temperatuur en bij het opvangen van de effecten van klimaatverandering. Zo helpen bomen hittestress te beperken. Ze brengen schaduw, verkoeling en ze houden water vast in droge tijden."

Zo
Lees ook:
Zo zien zonnepanelen van de toekomst eruit: onzichtbaar, en made in Holland

Als je toch zonnepanelen wil aanbrengen op je dak, moet je gewoonweg rekening houden met de bomen, zegt de gemeente. "Als blijkt dat door de aanwezigheid van bomen het te behalen rendement onvoldoende is, zal men zelfstandig de afweging moeten maken of plaatsing van zonnepanelen wel zinvol is."

Taxateur gaat schade bepalen

Een taxateur zal vanaf nu gaan bepalen wat de hoogte van de schadeclaim is voor de inwoners die illegaal snoeien. De taxateur kijkt dan naar de waarde van de boom en de vervangingswaarde volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen. Bovenop dat bedrag komen dan nog de taxatiekosten.

Hoe een boom voor verkoeling kan zorgen, vertelden we eerder in onderstaande video.

45 graden in de zon, 32 in de schaduw: bomen planten dé oplossing voor loeihete dagen

01:33