Ga naar de inhoud
Meer schadelijke stoffen

Roken nog veel ongezonder dan je al dacht

Roken nog ongezonder. Beeld © ANP.

Rokers van filtersigaretten krijgen veel meer schadelijke stoffen binnen dan de hoeveelheid die de officiële meetmethode registreert. De werkelijke hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide in de ingeademde rook kan tot meer dan vijftien keer zo hoog zijn, berekende het RIVM.

Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd uitgevoerd vanwege een rechtszaak die de Stichting Rookpreventie Jeugd had aangespannen.

Die stichting stelde al dat rokers meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan officieel wordt geregistreerd. De onderzoekers bevestigen dit vermoeden. De eiser wil dat de NVWA optreedt tegen de verkoop van sigaretten.

Roken
Lees meer:
Roken ontmoedigen: donkere sigaretten en geen suiker, smaakje of filter

De Nederlandse overheid gebruikt de zogeheten ISO-methode om de gevaarlijke stoffen bij sigaretten te meten. De Stichting Rookpreventie Jeugd wil dat wordt overgestapt naar een andere manier van meten.

Rookgedrag beter nabootsen

Die wordt WHO Intense genoemd en is ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. Bij die methode neemt een machine vaker een hijs. Ook worden de ventilatiegaatjes in het filter dichtgehouden. Dat gebeurt in het echt ook, omdat mensen daar bij het roken hun vingers of lippen op hebben. "Zo bootst de WHO Intense-methode het gedrag van een roker beter na", aldus het RIVM, dat nu ook wil dat de overheid overstapt op WHO Intense.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar alle filtersigaretten die in Nederland te koop zijn, waaronder veelverkochte merken als Lucky Strike, Marlboro en Gauloises. Sigarettenrook mag maximaal 10 milligram teer, 10 milligram koolmonoxide en 1 milligram nicotine bevatten. Bij alle merken krijgen mensen meer teer en koolmonoxide binnen dan wettelijk toegestaan. Bij nicotine blijven drie merken binnen de grens, welke merken dat zijn is niet bekend.

Bekijk ook: Roken weer duurder; helpt dit jongeren wél om te stoppen?

02:19
Vanaf april is roken weer duurder geworden, een euro per pakje. Volgend jaar april komt daar nog eens een euro bij. Het kabinet hoopt ermee in 2040 een rookvrije generatie te bereiken. maar of dat gaat lukken?