Ga naar de inhoud
'Levensgevaarlijk'

OM eist 4 jaar cel tegen Alex S. om verkoop zelfmoordpoeder

Alex S., bij de start van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie wil dat Alex S. (30) vier jaar de gevangenis in gaat voor onder meer hulp bij zelfdoding. S. verkocht zeker 1600 keer middel X, waaraan minstens tien mensen overleden. "Het was voor de klant een fluitje van een cent om in het bezit te komen van het gif. Kinderlijk eenvoudig, maar dus ook levensgevaarlijk."

Dat zei de officier van justitie vanmorgen in de rechtbank van Den Bosch. De straf is met aftrek van zijn voorarrest, dat 101 dagen duurde. Alex S. wordt ervan verdacht dat hij vanuit zijn appartement in Eindhoven tussen 2018 en 2021 'professionele zelfdodingspakketjes' verkocht aan mensen over de hele wereld. Eerst via Marktplaats, daarna per mail en app.

Daarbij leverde hij ook een antibraakmiddel met een instructie hoe het te gebruiken. Hij verdiende daar volgens de officier van justitie bijna 90.000 euro aan, terwijl het hem volgens het OM slechts 9000 euro zou kosten om al die pakketjes te maken.

'Onzorgvuldig en lichtvaardig'

Zeker tien mensen zouden zijn overleden na het gebruiken van S. zijn middel, waardoor hij volgens het OM tien keer hulp bij zelfdoding aanbood, wat strafbaar is in Nederland. De officier benadrukte dat na de aanhouding van S. nog meer mensen zijn overleden, en er 'waarschijnlijk ook nog veel meer zullen volgen'. 

Het werd S. vooral kwalijk genomen dat hij zonder enige toetsing handelde. "Hij was onzorgvuldig, en verstrekte lichtvaardig aan onwijs veel personen. Als er in no time een zelfmoordpakketje op de mat valt, is er geen barrière meer, dan is er geen stap meer terug, geen tweede kans mogelijk."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die een aantal nabestaanden bijstaat in deze zaak, zegt dat de hoogte van de geëiste gevangenisstraf 'tegenvalt' bij zijn cliënten. "Zij hadden gehoopt op een nog duidelijker signaal richting de samenleving: dat verkopers van zelfdodingsmiddelen heel zwaar worden afgestraft. Zeker nu gebleken is hoe roekeloos en berekenend verdachte te werk is gegaan en hoe pijnlijk en eenzaam mensen zijn gestorven door het middel."

OM:
Lees ook:
OM: zonder vragen te stellen verkocht Alex S. aan 1600 mensen zelfmoordpoeder

Gisteren werd duidelijk waarom S. het middel aan al die mensen verkocht: hij wilde ze helpen, zo zei hij zelf. "Zoals ik ook geholpen zou willen worden", vertelde hij de rechter.

S. leed in de periode van de verkoop aan obesitas, had last van depressies en angstklachten. Hij werd naar eigen zeggen afgewezen voor een maagverkleining, waarna hij later ook afgewezen werd voor een euthanasietraject. Daarom ging hij op zoek naar een zelfdodingsmiddel, en wilde hij het daarna ook aanbieden aan anderen.

Daar kreeg hij gisteren en vandaag veel bijval voor, van onder meer mensen van Steungroep Dappere Burgers die hem 'steunen in zijn strijd voor het zelfbeschikkingsrecht'. Maar de officier van justitie benadrukte vandaag: "In een zaal vol aanhangers zou je bijna vergeten dat niet iedereen blij is met de keuze die de verdachte heeft gemaakt."

'Vraag of dood goed was overdacht'

Zo vertelde het OM de verhalen van de tien nabestaanden. Zeker één overlijden zou een 'lijdensweg' zijn geweest met 'geschreeuw, benauwdheid, pijn' en als afloop 'een afschuwelijke dood'. Bij een ander overlijden, van een 41-jarige vrouw, stelt de officier hardop de vraag of de zelfdoding wel goed was overdacht. "Ze belde nog naar 112, hulpdiensten kwamen maar ze overleed in het ziekenhuis."

Jeane
Lees ook:
Jeane kreeg zelfmoordpoeder van Alex S.: 'Ze stierf alleen en in angst'

Gisteren vertelde de rechter zelf nog het verhaal van een man die het middel innam, maar later spijt kreeg. Toen de moeder van de man braakgeluiden hoorde, belde ze de hulpdiensten. De man werd twee dagen later op de intensive care wakker en 'was blij dat hij er nog was'.

In een verklaring tegenover de politie zei de man: "Het zou echt jammer zijn geweest als het gelukt zou zijn, want ik heb nu de oplossing gevonden: ik moet gewoon mijn medicatie gebruiken." 

'Het zijn ongewilde gruwelijkheden'

Het OM nam het S. vandaag kwalijk dat hij zijn klanten een 'vlotte en zachte dood' beloofde. "Dat is niet te voorspellen, de doodstrijd die sommigen hebben gehad kan niet als humaan worden betiteld. Het was soms een horrorfilm en niet te vergelijken met de euthanasie bij een arts. Het zijn ongewilde gruwelijkheden die zijn toe te schrijven aan zijn handelen." 

Alex S. gaf al toe dat hij zorgvuldiger had moeten handelen. S. had namelijk van geen enkele klant informatie: hij vroeg geen leeftijd, niet waarom ze dood wilden, of hoe de privésituatie was. S.: "Het had anders gemoeten. Want als je zoiets naars leest, is elk geval te veel. Dat wil je voorkomen. Ik had misschien meer informatie moeten vragen, wat hun achtergrond was."

De rechter doet over twee weken uitspraak.